nieuws

Sanderink bouwt aan nieuwe Oranjewoud

bouwbreed

GOUDA – Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet met 1 miljoen euro weten op te schroeven tot 86,7 miljoen euro. Dat heeft eigenaar Centric bekendgemaakt.

GOUDA – Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet met 1 miljoen euro weten op te schroeven tot 86,7 miljoen euro. Dat heeft eigenaar Centric bekendgemaakt.

De nettowinst klom naar ruim 2 miljoen euro, een stijging van bijna 38 procent. In het resultaat is een voorziening van ongeveer 1 miljoen euro verwerkt voor herstructurering van het ingenieursbureau. Nagenoeg alle divisies van Oranjewoud droegen bij aan de stijging van de winst.

Eind vorig jaar werd Oranjewoud overgenomen door ict-bedrijf Centric, eigendom van de Enschedese zakenman Gerard Sanderink. De overname werd mogelijk nadat investeerders NPM Capital en de Friesland Bank hun belang vrij onverwacht in de verkoop deden.

Sanderink voegde Oranjewoud na de inlijving samen met Centric KSI, het beursfonds van Centric. De naam van het beursgenoteerde bedrijf veranderde hij vervolgens in Oranjewoud NV.

De bestuursvoorzitter wil Oranjewoud verder uitbouwen, vooral ook over de grens. Middels acquisities moet meer omvang worden gecreëerd, zodat de aansluiting bij de Nederland se top kan worden gerealiseerd. Ook het rendement moet omhoog.

De topman denkt dat onder meer te bereiken door slecht presterende onderdelen af te stoten of te saneren. Om die reden blijft Sanderink nog zeker een jaar leiding geven aan het ingenieursbureau, zei hij gisteren in Het Financieele Dagblad.

Verdubbeling

D e ict-activiteiten zullen op termijn uit het beursfonds verdwijnen. In het vierde kwartaal zijn volgens de ondernemer op dat vlak wijzigingen te verwachten.

Het nieuwe Oranjewoud, inclusief de ict-diensten, boekte in het eerste halfjaar een omzet van 3 1,8 miljoen euro, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst steeg met 84 procent naar 1,4 miljoen euro.

De ingenieurs- en adviesdiensten werden pas begin juni toegevoegd aan het beursfonds. Daardoor dragen ze over het eerste halfjaar slechts beperkt bij aan de omzet en het resultaat van het nieuwe Oranjewoud. Als de activiteiten al vanaf 1 januari zouden zijn toegevoegd, zou de omzet ruim 105 miljoen euro zijn geweest. Het resultaat zou dan 2,9 miljoen euro bedragen.

Het totale Centric-concern, dus inclusief beursfonds Oranjewoud, boekte een omzet van 292 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. De winst kwam uit op 14,5 miljoen euro. Sanderink doet geen concrete uitspraken over de ontwikkeling van omzet en resultaat in het t weede halfjaar van 2006.

Reageer op dit artikel