nieuws

Parkeerdek krijgt teflon opleggingen

bouwbreed

DEN HAAG – Dura Vermeer plaatst alsnog teflon glij-opleggingen op de kolommen van een parkeergarage bij Stadsveste in Middelburg. De kolomkoppen brokkelden af, doordat het dak van de parkeergarage niet kon werken onder invloed van temperatuur. Dura Vermeer studeerde al sinds dit voorjaar op een oplossing voor de beschadigde kolomkoppen van de parkeergarage met zestig plaatsen bij woningcomplex Stadsveste. Onderzoek door onder meer de afdeling Bouwtechniek van de TU Delft leerde dat ontbrekende glijopleggingen de oorzaak waren van de problemen. Die moeten ervoor zorgen dat dak en kolommen langs elkaar kunnen schuiven om krimp en uitzetting van het beton te kunnen opvangen. Met de eigenaren van de woningen was zelfs al overeenstemming bereikt over het herstel. Maar een dag voor de bouwvak verklaarde Bouw- en Woningtoezicht van de Zeeuwse hoofdstad dat het de veiligheid van de garage niet kon garanderen. Hij werd acuut gesloten en het dak gestempeld. Een woordvoerder van de gemeente gaf gisteren toe dat die operatie een beetje overdreven was en wellicht was ingegeven door de paniek rond de ontruiming bij het Bos en Lommerplein in Amsterdam die tegelijkertijd plaatsvond. Inmiddels is de firma Balm namens Dura Vermeer aan het werk volgens het oorspronkelijke herstelplan. Met vijzels zijn de betonnen dakplaten iets opgetild. De krachten zijn met een tijdelijke hulpconstructie van zware liggers in de fundering geleid. Daarna worden de koppen aangeboord, zodat de teflon glij-opleggingen kunnen worden geplaatst; plaatjes van 20 bij 30 centimeter. Met betoninjecties worden die vervolgens gezekerd. Ook herstelt Balm de betonschade.De constructie van de 76 woningen van het complex is volgens een woordvoerder van Dura Vermeer geen moment in gevaar geweest. Woningen en parkeergarage zijn constructief volledig gescheiden. Het dak van de parkeergarage is in gebruik als binnentuin. Stadsveste was een ontwikkeling van Bouwfonds en werd in 2004 opgeleverd.

DEN HAAG – Dura Vermeer plaatst alsnog teflon glij-opleggingen op de kolommen van een parkeergarage bij Stadsveste in Middelburg. De kolomkoppen brokkelden af, doordat het dak van de parkeergarage niet kon werken onder invloed van temperatuur.

Dura Vermeer studeerde al sinds dit voorjaar op een oplossing voor de beschadigde kolomkoppen van de parkeergarage met zestig plaatsen bij woningcomplex Stadsveste. Onderzoek door onder meer de afdeling Bouwtechniek van de TU Delft leerde dat ontbrekende glijopleggingen de oorzaak waren van de problemen. Die moeten ervoor zorgen dat dak en kolommen langs elkaar kunnen schuiven om krimp en uitzetting van het beton te kunnen opvangen.

Met de eigenaren van de woningen was zelfs al overeenstemming bereikt over het herstel. Maar een dag voor de bouwvak verklaarde Bouw- en Woningtoezicht van de Zeeuwse hoofdstad dat het de veiligheid van de garage niet kon garanderen. Hij werd acuut gesloten en het dak gestempeld.

Een woordvoerder van de gemeente gaf gisteren toe dat die operatie een beetje overdreven was en wellicht was ingegeven door de paniek rond de ontruiming bij het Bos en Lommerplein in Amsterdam die tegelijkertijd plaatsvond.

Inmiddels is de firma Balm namens Dura Vermeer aan het werk volgens het oorspronkelijke herstelplan. Met vijzels zijn de betonnen dakplaten iets opgetild. De krachten zijn met een tijdelijke hulpconstructie van zware liggers in de fundering geleid. Daarna worden de koppen aangeboord, zodat de teflon glij-opleggingen kunnen worden geplaatst; plaatjes van 20 bij 30 centimeter. Met betoninjecties worden die vervolgens gezekerd. Ook herstelt Balm de betonschade.

De constructie van de 76 woningen van het complex is volgens een woordvoerder van Dura Vermeer geen moment in gevaar geweest. Woningen en parkeergarage zijn constructief volledig gescheiden. Het dak van de parkeergarage is in gebruik als binnentuin.

Stadsveste was een ontwikkeling van Bouwfonds en werd in 2004 opgeleverd.

Reageer op dit artikel