nieuws

Hanzevast: We worden voor de bouw steeds interessanter Hanzevast en MPC Capital

bouwbreed

groningen – Vastgoedbelegger Hanzevast beheert in Nederland 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Daarmee heeft de onderneming volgens directeur Jaap Wolters op die markt wel zijn maximum omvang bereikt. Het wordt dus tijd om nieuwe markten te verkennen.

Als beheerder van vastgoedfondsen met een totale waarde van 2,8 miljard euro, ligt de keuze voor projectontwikkeling voor de hand. Met de onlangs bekendgemaakte overname van het Groningse Duurkens & Techelaar bouwt Hanzevast haar positie verder uit in een markt die voor de onderneming nog relatief onbekend is.

Projectontwikkeling mag voor Hanzevast een uitbreiding van de activiteiten zijn, helemaal nieuw is het niet. Wolters: “We werken bijvoorbeeld in de Noord-Duitse stad Hamburg aan een renovatieproject in de oude stad dat zo�n 45 miljoen euro kost”. Daarnaast verbouwt Hanzevast het voormalige hoofdkantoor van de sociale dienst aan de Oudenoord in Utrecht voor een bedrag van 25 miljoen euro tot een multifunctioneel complex met woningen, winkels en sportruimtes.

Op enkele nieuwbouwactiviteiten na, bijvoorbeeld in Groningen-Zuid, Barneveld en in Enschede waar plannen in de maak zijn voor een Business Science Park, concentreert Hanzevast Ontwikkeling zich momenteel voornamelijk op renovatie en herbestemmingsprojecten. Met de overname van Duurkens & Tichelaar stapt Hanzevast Ontwikkeling nu ook in de nieuwbouwmarkt waarbij de aandacht in het bijzonder uitgaat naar de ontwikkeling van woningen.

Het onderhoud en beheer van de kantoorpanden die Hanzevast aankoopt, wordt door de belegger zelf gedaan. Jaarlijks is hier tussen de 15 en 20 miljoen euro mee gemoeid. De komende jaren gaat Hanzevast de activiteiten in en rond het eigen vastgoed drastisch uitbreiden. Zo wil de belegger zich intensief bezighouden met de inrichting en het onderhoud van de bedrijvenparken waarin de panden van Hanzevast zich bevinden.

Naast de omgeving van het kantoorgebouw richt Hanzevast zich ook op de talloze diensten die huurders van de kantoorpanden afnemen. Wolters: “Er worden in kantoren heel wat kopjes koffie gedronken, daarvan willen wij er een paar gaan verzorgen.”

Wolters denkt dat in de dienstverlening rond kantoorgebouwen veel geld te besparen is. “We vragen dan aan bijvoorbeeld een installatie- of afvalverwerkingsbedrijf: �Hoe zou jij het beter organiseren?� Als je dat gesprek maar lang genoeg voert, dan blijkt dat je voor een fractie van de prijs een beter beheer krijgt.” Om de ambities op het gebied van dienstverlening rond kantoorgebouwen handen en voeten te geven, heeft Hanzevast twee bedrijven opgericht: Effic voor het beheer van gebouwen en Parkmanagement als om het onderhoud van bedrijfsterreinen gaat.

Hanzevast beheert momenteel zo�n 60.000 vierkante meter winkelruimte. Maar dat is wat Wolters betreft niet genoeg. “We zien er een uitdaging in om in winkels eenzelfde positie te krijgen als in kantoren”, geeft de bestuurder de ambities aan.

Toch blijft de aandacht voor nieuw vastgoed op de Nederlandse markt niet tot kantoren en winkels beperkt. Hanzevast kijkt momenteel ook voorzichtig naar logistiek vastgoed, bijvoorbeeld distributiecentra, en parkeergarages. “We willen niet alleen in garages beleggen maar ze ook zelf bouwen”.

Op de vraag hoe groot de twee portefeuilles moeten worden, geeft de Groninger Wolters een Gronings antwoord. “We gaan dat gewoon doen. Hoe groot het wordt, is niet belangrijk. Als we het maar goed doen”.

Ondanks de kantoren van Hanzevast in Duitsland en Oostenrijk en de voorzichtige blik van de vastgoedbelegger op de Belgische, Engelse en Poolse markt, blijft Nederland het belangrijkste werkgebied voor Hanzevast. En Wolters is optimistisch over de thuismarkt. “Kantoorgebouwen worden steeds multifunctioneler. Grote bedrijven willen niet alleen een mooi kantoor, maar bijvoorbeeld ook een bar, een fitnessruimte en een crèche voor hun medewerkers. Het aantal vierkante meters neemt daardoor alleen maar toe.”

Onbereikbaar

Zorgen maakt Wolters zich daarentegen wel over het beleid van de Nederlandse regering. “De grote steden in Nederland zijn praktisch onbereikbaar. Dat is ook het probleem van de Zuidas in Amsterdam. Dat wordt pas echt iets als er ook een achtbaans weg naar toe gaat. Verandert er niets in Den Haag, dan zal de amorfe pannenkoek die de Randstad inmiddels is, zich alleen maar verder uitbreiden en zitten de internationale bedrijven straks niet in Amsterdam maar in Gouda, Almere en Hoofddorp.”

Hanzevast heeft begin juli de overname van MPC Capital afgerond. Met de acquisitie word Hanzevast eigenaar van een handelshuis met een portefeuille ter waarde van 1 miljard euro. De voornamelijk Nederlandse vastgoedportfeuille van Hanzevast komt daarmee uit op 2,8 miljard euro.

Het Nederlandse MPC Capital is in 1998 opgericht door Hanzevast en de vorige eigenaar het Duitse Münchmeyer Petersen Capital AG. Directeur Jaap Wolters: “Met overname van MPC Capital, die er al langer in zat, stellen we de toegang tot de kapitaalmarkt veilig.”

De belangrijkste activiteit van Hanzevast is het zoeken van kantoorcomplexen die gebundeld in fondsen op de kapitaalmarkt worden aangeboden. Hanzevast verzorgt vervolgens niet alleen het financieel maar ook het fysiek beheer van de portefeuille.

Reageer op dit artikel