nieuws

Geen zicht op hoger beroep bouwfraude

bouwbreed

DEN HAAG – De vier bouwbedrijven die vorig jaar zijn veroordeeld in het bouwfraudeproces, hebben nog altijd geen zicht op behandeling van hun strafzaak in hoger beroep.

Ook de tien veroordeelde bouwdirecteuren hebben tot dusver niets van het Openbaar Ministerie vernomen. Ruim veertien maanden geleden werden zij door de Rotterdamse rechtbank schuldig bevonden aan onder meer deelname aan een criminele en omkoping van ambtenaren. Een aantal verdachten vraagt zich inmiddels af of er überhaupt nog een hogerberoepszaak komt. Bekend is dat de aannemers liever een streep zetten onder de hele affaire. Zij besloten toch door te procederen omdat justitie na het vonnis van de rechtbank naar het hof in Den Haag stapte. Het Openbaar Ministerie daar heeft echter nog geen start kunnen maken met het hoger beroep. Volgens een woordvoerder omdat het dossiers uit Rotterdam nog niet binnen zijn. Pas als de stukken zijn ontvangen en ingelezen, kan een behandelingsschema worden opgesteld en kunnen zittingsdagen worden gereserveerd.

De woordvoerder kon gisteren niet aangeven of dat op korte termijn is te verwachten.

Volgens advocaat Arthur van Stigt, die twee KWS-verdachten bijstaat in het proces, is het op zich niet ongebruikelijk dat een hoger beroep lang op zich laat wachten. Het zou hem echter verbazen als het resortparket in Den Haag nog steeds niet over het bouwfraudedossier beschikt.

�Het uitwerken van de vonnissen neemt altijd veel tijd in beslag, maar de stukken zullen nu toch wel in Den Haag liggen�, vermoedt hij.

Van Stigt maakt zich overigens niet druk over het uitblijven van het hoger beroep. Het gerechtshof zal bij strafoplegging altijd rekening houden met de lange duur van het proces. Strafvermindering ligt de beklaagden dan ook in het vooruitschiet. �De tijd werkt in dit geval in het nadeel van het OM�, aldus de raadsman. Hoewel justitie de strafzaak nog altijd kan intrekken, rekent Van Stigt daar niet op. Hij verwacht dat volgend voorjaar een aanvang wordt gemaakt met de behandeling van het hoger beroep. �Dat gevoel heb ik, ook al heb ik tot dus ver nog altijd niets vernomen van het OM.�

Heijmans en BAM wachten geduldig op de stappen die justitie neemt. �We nemen een afwachtende houding aan�, verklaart Heij­mans-woordvoerder Frank Janssen. �We zitten er niet achter aan.� BAM-zegsman Arno Pronk: �Het OM is aan zet.� Als enige bouwer ging BAM niet in hoger beroep. Heijmans deed dat wel, zij het met pijn in het hart. �Op dat standpunt stellen wij ons nog steeds. We hopen wel op snelle duidelijkheid�, aldus Janssen.

De infrabedrijven van Heijmans, BAM, Volker Wessels (KWS) werden vorig jaar juni veroordeeld tot geldboetes van 45.000 euro wegens deelname aan een criminele organisatie. Koop Tjuchem kreeg een boete van 100.000 euro opgelegd. Tien bouwdirecteuren werden bestraft met geldboetes tot 6000 euro en werkstraffen tot 180 uur. Twee verdachten werden vrijgesproken.

Reageer op dit artikel