nieuws

Britse politie waarschuwt bouw voor infiltratie Oost-Europese bendes

bouwbreed

LONDEN – Aannemers die grote projecten willen uitvoeren voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn gewaarschuwd voor infiltratie door Europese bendes die met zwartwerkers willen profiteren van het verwachte tekort aan bouwvakkers. Agenten van de speciale fraude en georganiseerde misdaadafdeling van Scotland Yard hebben de grootste bouwbedrijven bezocht om de gevaren onder de aandacht te brengen.

D at meldt het Britse dagblad The Guardian. De agenten hebben ook gesproken met de Olympic Delivery Authority, de opdrachtgever voor de Olympische bouwprojecten. Tijdens het hoogtepunt van de bouwwerkzaamheden rond 2010 zijn er zeker 7.000 bouwvakkers nodig. De bouw waarschuwt er al lange tijd voor dat er niet voldoende mensen zijn om alle projecten uit te voeren, zeker omdat er ook nog een reeks andere grote werken op stapel staat.

L aagste prijs

Het risico zit volgens deskundigen vooral bij het inhuren van onderaannemers en hun personeel. ��Vaak nemen ze dan het bedrijf dat de laagste prijs biedt en worden er verder geen vragen gesteld��, aldus een anonieme bron uit de bouwwereld tegenover The Guardian. De Britse politie vreest dat Oost-Europese criminele organisaties van het dreigende tekort aan bouwvakkers gebruik willen maken door massaal zwartwerkers naar Londen te halen. Illegale immigranten betalen nu al tot 30.000 euro om naar Groot-Brittannië te worden gesmokkeld. Een woordvoerder van de ODA bevestigt dat wordt samengewerkt met de politie-eenheid voor de georganiseerde misdaad om de risico�s zoveel mogelijk te beperken. ��Van alle bouwvakkers op de Olympische projecten worden de identiteitspapieren gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze over de juiste papieren beschikken.��

Reageer op dit artikel