nieuws

Brits arbo-examen voortaan ook in Polen aangeboden

bouwbreed

LONDEN – Het Britse opleidingsinstituut voor de bouw CITB gaat de test op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk ook in Polen aanbieden.

Het examen is verplicht voor het behalen van de CSCS-kaart, het bewijs dat een bouwvakker over voldoende vaardigheden beschikt om in Groot-Brittannië aan de slag te gaan. Zo�n tweederde van alle op Britse bouwplaatsen werkende Oost-Europeanen komt uit Polen.

Op dit moment leggen maandelijks ongeveer 300 buitenlandse bouwvakkers de test in hun eigen taal af bij het CITB zelf.

De organisatie gaat volgende maand een pilot-project starten in Warschau. Als dat een succes wordt, zal het examen ook in andere Oost-Europese landen afgelegd kunnen worden. ��We willen bereiken dat potentiële kandidaten in hun eigen land zoveel mogelijk informatie kunnen krijgen en zich ook zo kunnen voorbereiden dat ze hier snel aan de slag kunnen��, aldus een woordvoerder.

Uit de laatste cijfers van het Britse b ureau voor de statistiek blijkt dat sinds 1 mei 2004 447.000 Oost-Europeanen officieel in Groot-Brittannië een baan hebben gevonden. Ruim de helft van hen komt uit Polen, terwijl ook Litouwen en Slowakije een groot aandeel leveren.

De Britse regering heeft de grenzen bij de toetreding van de nieuwe EU-landen direct opengezet. Enige vereiste is dat werknemers zich laten registreren bij het ministerie van binnenlandse zaken. Behalve in de bouw, de landbouw en de horeca werken ze ook in andere beroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, tandartsen en verpleegsters.

Het aantal nieuwkomers neemt de laatste tijd wel af. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 50.000 mensen bij vergeleken bij 57.000 een jaar geleden. Bovendien wijst het bureau voor de statistiek er op dat lang niet alle Oost-Europeanen zich permanent in het land vestigen. Velen werken op een tijdelijk contract en keren na afloop d aarvan weer naar hun eigen land terug.

Reageer op dit artikel