nieuws

Brancheorganisatie installateurs zegt vertrouwen in de politiek op

bouwbreed

ZOETERMEER – Het vertrouwen van de installatiebranche in de regering is geknakt door stopzetten van de subsidieregeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP). Het is zeer de vraag of een nieuwe regering de kwetsuren kan helen.

Dat stelt Uneto-VNI in een reactie op het plotselinge afschaffen van de subsidieregeling. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel betwijfelt of een nieuwe regering het geschonden vertrouwen kan herwinnen omdat in 2004 de subsidie voor zonnepanelen ook abrupt werd stopgezet.

Minister Wijn (economische zaken) draaide vorige week plotseling de subsidiekraan voor duurzame energieprojecten dicht, omdat hij vindt dat de doelstellingen van Kyoto zijn gehaald. Subsidieaanvragen die niet voor vrijdag 18 augustus binnenkwamen, worden niet meer in behandeling genomen.

Titia Siertsema, algemeen directeur van Uneto-VNI, spreekt van een zwabberbeleid dat zal leiden tot sterke afname van het aantal investeringen in milieuvriendelijke projecten.

�Door regelmatig de subsidieregeling van toepassing te verklaren en vervolgens weer in te trekken, voelen de investeerders zich onzeker en zullen zij in het vervolg wel twee keer nadenken voor zij geld steken in dergelijke projecten�, aldus Siertsema.

Volgens de brancheorganisatie lijden bedrijven, van klein tot groot, schade door de subsidiestop. Voordat met duurzame energie projecten kan worden begonnen, moeten bedrijven fors investeren in onder meer apparatuur. Zulke financiële injecties vinden plaats over langere termijn.

Uneto-VNI constateert dat veel bedrijven fikse schade leiden door het stopzetten van de subsidie, omdat ze eerst hebben geïnvesteerd en nu niet kunnen oogsten. Om hoeveel bedrijven het gaat, kon een woordvoerder van de organisatie niet zeggen.

Reageer op dit artikel