nieuws

Ambtenaar kan openbare ruimte ook online inrichten

bouwbreed

DELFT – Wat zijn de lokale verordeningen voor de inrichting van de openbare ruimte, welke zitbanken kan een gemeente in de binnenstad toepassen en waar moet zij op letten bij het plaatsen van afvalbakken? De gemeenteambtenaar kan gemakkelijk en snel antwoorden vinden op vragen over de openbare ruimte in De Digitale Ruimte, de online weergave […]

DELFT – Wat zijn de lokale verordeningen voor de inrichting van de openbare ruimte, welke zitbanken kan een gemeente in de binnenstad toepassen en waar moet zij op letten bij het plaatsen van afvalbakken?

De gemeenteambtenaar kan gemakkelijk en snel antwoorden vinden op vragen over de openbare ruimte in De Digitale Ruimte, de online weergave van het Handboek Openbare Ruimte van ontwerpbureau ipv uit Delft.

Ipv heeft in samenwerking met internetbedrijf Empercent het programma ontwikkeld. Een gemeente kan een licentie kopen, waarna een op de eigen situatie toegesneden website bij de gemeente wordt geïnstalleerd.

Behalve over producten en regelgeving kan het programma ook informatie bieden over zaken die de gemeente zelf heeft gearchiveerd, zoals het eigen beleid voor de openbare ruimte. Dit kan aan de hand van voorbeelden in woord en beeld van goed ingerichte straten en pleinen. De software laat ook toe dat een gemeente eigen categorieën kan toevoegen. Zo zijn kaartgebieden te maken waarin per segment gegevens kunnen worden opgeslagen.

Het programma maakt gebruik van een tabblad-indeling, waarbij een verdeling is gemaakt in visie, producten en instructies. Voor producten is er het tabblad leveranciers. Het tabblad kaarten biedt de mogelijkheid producten toe te wijzen aan een gebied op de kaart. De beheerder kan op eenvoudige wijze nieuwe producten of informatie in de database plaatsen en gebruikers kunnen die informatie met enkele muisklikken opzoeken. De zoekresultaten zijn desgewenst per email te versturen.

De g emeente Delft gaat als eerste gebruik maken van De Digitale Ruimte. Volgens ipv is het programma in eerste instantie ontwikkeld voor gemeenten, maar kunnen projectontwikkelaars en ontwerpbureaus er ook baat bij hebben.

Reageer op dit artikel