nieuws

4Gas wil LNG-terminal bouwen voor project bij Bordeaux

bouwbreed

BORDEAUX – Het Nederlandse 4Gas wil een LNG-terminal bouwen bij Le Verdon in het havengebied van Bordeaux. 4Gas heeft voor vijf jaar een optie genomen op een terrein van 20 hectare waar de bouw over hooguit vijf jaar moet beginnen. Met het project is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro.

4Gas is ook opdrachtgever voor de volgend jaar op te leveren Dragon LNG-Terminal bij Milford Haven in Wales die wordt gebouwd door Volker Stevin samen met de Britse specialist Whessoe Oil & Gas en werkt verder aan de Lion Gas Terminal in Rotterdam en een soortgelijk project in Nova Scotia in Canada die beide in 2010 operationeel kunnen zijn.

Het in Rotterdam gevestigde 4Gas is vorig jaar afgesplitst van het in olie-instrastructuur gespecialiseerde Petroplus om de LNG-activiteiten verder te ontwikkelen. Grootste aandeelhouder is het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle. ��We proberen al enkele jaren LNG-activiteiten naar Bordeaux te halen en zijn blij dat we nu 4Gas kunnen verwelkomen,�� aldus havendirecteur Philippe Deiss. De haven van Bordeaux ligt aan de Gironde, het grootste estuarium in Europa, en verwerkt ongeveer 8,5 miljoen ton goederen per jaar. De terminal kan daar zeker twee miljoen ton LNG aan toevoegen. Le Verdon ligt direct aan de monding van de rivier op zo�n honderd kilometer stroomopwaarts van Bordeaux zelf. Volgens topman Paul Q.J. van Poecke van 4Gas is Le Verdon strategisch gelegen voor zowel de Franse als de Iberische gasmarkt. ��Deze ontwikkeling toont opnieuw de wereldwijde mogelijkheden van 4Gas als onafhankelijke ontwikkelaar van terminals aan.�� Het Nederlandse bedrijf begint direct met de nodige milieu-, veiligheids- en technische onderzoeken en wil in 2008 de bouwvergunning aan kunnen vragen. Frankrijk heeft al twee LNG-terminals, in Fos bij Marseille en in Montoir terwijl er nog eens twee in Duinkerken en Le Havre in ontwikkeling zijn.

Reageer op dit artikel