nieuws

Snelstromende rivier in Zoetermeer onder zeeniveau

bouwbreed

zoetermeer – Menig waterschap is jaloers op de vijf pompen in het Zoetermeerse Van Tuijll Sportpark met een totaal vermogen van 20 kuub water per seconde. De pompen houden een kunstmatige rivier in beweging waarvoor Van Wijnen de betonnen bedding en GTI een gebouw vol complexe installaties realiseert. Vanaf vandaag loopt er water door de kanobaan.

Alles moet sneller dan snel bij de bouwput van Dutch Water Dreams in Zoetermeer. Ontwerp, engineering en uitvoering lopen kriskras door elkaar om de heilige datum van half oktober te halen. Alles valt of staat met een goede samenwerking tussen de betrokken partijen. Want alleen dan is er nog volop tijd om internationale kanoselecties naar Zoetermeer te trekken om te trainen op de rivier, waarvan het ontwerp is gebaseerd op die van de Olympische baan in Peking.

Initiatiefnemer Tobias Walraven heeft voor de verandering de rollen eens omgedraaid. De Chinezen kopiëren nu eens niet westerse producten; het westen kopieert een Chinees ontwerp. En de baan gaat nog eerder open ook. Vandaag geeft de Nederlandse Kanoselectie Slalom van de Nederlandse Kano Bond een demonstratie van wat er allemaal kan in deze snelstromende rivier onder zeeniveau.

Menig waterschap is volgens Walraven jaloers op de installatie. De ondernemer heeft in de beginfase zelfs nog even contact gehad met waterschap Rijnland dat plannen had voor een retentiebekken in de naburige Driemanspolder. Dat bekken is berekend op gebruik van slechts eens in de twintig jaar. Walraven hoopte de gemaalpompen voor de rest van de tijd te kunnen gebruiken om het water in zijn kunstmatige rivier te laten stromen, maar dat lukte niet. Dus schafte hij zelf vijf forse pompen aan van de Zweedse fabrikant Flygt. Mocht het water de bewoners van West Nederland toch ooit aan de lippen komen te staan, dan legt Walraven desnoods zelf een pijpleiding naar de duinen bij Katwijk en pompt hij met de installatie van zijn kanobaan het land – met 70 miljoen liter water per uur – in no-time droog.

Reageer op dit artikel