nieuws

Prijs voor beschermers Westlandse schoorsteen

bouwbreed

den haag – Westlanders koesteren hun schoorstenen. Niet die op woonhuizen, maar de hoge tuindersschoorstenen waarvan er in het hele Westland nog slechts vier of vijf bestaan.

Voor haar pleidooi voor restauratie en daarmee behoud van de 13 meter hoge schoorsteen in De Lier, ontving de historische stichting De Timmerwerf de stimuleringsprijs van de Stichting Fabrieksschoorstenen.

“Ooit stonden er wel duizend van deze schoorstenen in het Westland”, weet Jan den Hoed van De Timmerwerf. “Een voor een zijn ze, toen olie vervangen werd door aardgas, in onbruik geraakt en afgebroken. Dat vond iedereen wel best, totdat er nog maar één over was. ” De schoorstenen werden gebruikt om kassen te verwarmen. “Het zijn industriële monumenten die onlosmakelijk met het Westland verbonden zijn. We zijn blij dat we deze hebben kunnen behouden.” De schoorsteen heeft nieuwe voegen gekregen, een nieuw klimijzer en er is een picknicktafel naast gezet.

De Stichting Fabrieksschoorstenen, die eens in de twee jaar de stimuleringsprijs uitreikt, heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Monumentenzorg een lijst gemaakt met 131 schoorstenen in Nederland die de potentie hebben een rijksmonument te worden.

“Van de 10.000 schoorstenen die het land oorspronkelijk telde, zijn er nog zo�n zeshonderd over”, rekent Arjan Barnard van de Stichting Fabrieksschoorstenen. “Naast de lijst met mogelijke rijksmonumenten, zijn er ook nog schoorstenen die voor de uitstraling van de gemeente waarin ze staan, van belang zijn.”

Het steeds zeldzamere karakter van de schoorstenen is de reden waarom de stichting zich inzet voor het behoud van de bouwwerken. “De eerste schoorstenen stammen uit 1820. De piek van de schoorsteenbouw ligt in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Nu ze nauwelijks meer worden gebruikt, komt hun voortbestaan in gevaar. Daar willen wij ze tegen beschermen. Niemand haalt het in zijn hoofd windmolens te slopen, maar schoorstenen worden wél afgebroken.”

Barnard wil hiermee niet zeggen dat schoorstenen dezelfde uitstraling hebben als windmolens. “Maar mede om de herinnering aan deze bouwtechniek levend te houden, willen we een selectie van honderd tot honderdvijftig schoorstenen zeker bewaren.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels