nieuws

Mevo maakt zich sterk voor houten metselprofielen

bouwbreed

helmond – Hout blijft het beste materiaal voor metselprofielen, vindt Olaf Vijn van Mevo. De directeur/eigenaar van de Helmondse houtverwerker ziet vooral de langere aluminium metselprofielen snel kromtrekken. Kromme metselprofielen zijn volgens hem mede de oorzaak van faalkosten op de bouwplaats.

Wie niet goed omgaat met zijn houten profielen ziet ze door de eenzijdige inwerking van vocht of uitdroging door de zon ook kromtrekken. Een krom houten profiel trekt zichzelf echter weer snel in model en dat komt door de opbouw, zegt Vijn.

Zijn bedrijf gebruikt daar vijf lagen Scandinavisch vuren voor. De lamellen meten bruto 19 bij 75 millimeter. Elke lamel is dosse gezaagd; zo�n segment vormt een deel van een cirkel wat het profiel stabieler maakt. De elementen zijn om de 60 centimeter met een vingerlas aan elkaar gezet. Deze constructie voorkomt dat spanningen in de buitenlaag zich over de hele lengte van een profiel doorzetten wat de kans op kromtrekken vermindert.

Het hout wordt voor het verlijmen afgekort. Zo vermindert de kans dat vezels in de lijmlaag komen en de delen losraken. Goed schuren is eveneens een voorwaarde voor een afdoende lijmverbinding. Een lamel met een tiende millimeter verschil veroorzaakt al problemen met de verlijming en de stabiliteit, weet Vijn.

Ook de hoeveelheid lijm en de tijd dat het lamellenpakket in de lijmpers zit draagt mede bij aan de stabiliteit van het metselprofiel. Mevo gebruikt er een standaard houtlijm met enkele toeslagstoffen voor. Het Helmondse bedrijf voert de verlijming en de vingerlassen uit onder KOMO-keur. En mede daardoor wijkt een profiel per meter minder dan een millimeter af.

Al die handelingen maken een metselprofiel van het type Stockholm dat Mevo voor Jongeneel fabriceert niet goedkoop; de prijs bedraagt het vijfvoudige van een �gewoon� geschaafd stuk hout, rekent Vijn voor. Metselprofielen worden na drie jaar afgeschreven maar kunnen makkelijk vijf tot tien jaar mee. Ze vergen weinig onderhoud en kunnen letterlijk tegen een stootje. Beschadigde profielen kunnen makkelijk worden ingekort om daarna weer dienst te doen. En krom blijvende profielen kunnen weer worden recht geschaafd en geschuurd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels