nieuws

Koeltorens mogelijk oorzaak legionella

bouwbreed Premium

amsterdam – De GGD vermoedt dat de legionellabacterie door koeltorens van bedrijven is verspreid, omdat die waternevel uitstoten. De afgelopen dagen meldden zich bij de GGD in Amsterdam en Noord-Holland negentien patiënten met legionella pneumonie, de zogeheten veteranenziekte. Eén patiënt is aan de gevolgen van de ziekte overleden.

De GGD Amsterdam heeft daarop een onderzoek ingesteld naar de bron van het “ongewoon hoge aantal patiënten”. De legionellabacterie is altijd van nature aanwezig in het water, zegt Wiel Senden, van onderzoeksinstituut Kiwa Water Research. “Het is daarom zaak de concentratie zo laag mogelijk te houden. Want in gunstige omstandigheden, zoals warmere temperaturen, stijgt het aantal enorm.” Volgens hem is het waarschijnlijk dat dat na het mooie weer van de afgelopen tijd is gebeurd in koeltorens.

Het risico op legionella speelt alleen bij open recirculerende, ofwel �natte� koeltorens, omdat daar nevel bij vrijkomt. Het systeem gebruikt water als koelmiddel. Het mengt opgewarmd water met omgevingslucht waarbij een deel van het koelwater verdampt. Daarbij wordt energie aan de buitenlucht overgedragen. De vochtigheid en de temperatuur van de lucht stijgt en die van het water daalt. Het afgekoelde water gaat dan weer terug in de koelinstallatie van het gebouw.

Tijdens het koelproces kunnen fijne waterdruppeltjes in de buitenlucht terechtkomen. De bacteriën hechten zich aan de waternevel en kunnen door inademing in de longen terecht komen.

“In het buitenland zijn gevallen bekend dat de nevel tot een paar kilometer van de koelinstallatie mensen besmette”, aldus Senden.

De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.

In samenwerking met het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zoeken de gezondheidsdiensten op dit moment actief naar eventuele andere gevallen van legionella in de rest van Nederland.

Eigenaren van installaties zijn sinds december 2004 volgens het Waterleidingbesluit verplicht het risico op legionellabronnen te inventariseren. “Risico�s moeten technisch worden opgelost of opgenomen in een beheersplan”, aldus Max Leffring, directielid van de Waterinspectiedienst, een adviesbureau voor legionella. “In het beheersplan komt bijvoorbeeld te staan hoe vaak een systeem gespoeld of moet worden gereinigd.”

De Arbeidsinspectie onderzocht afgelopen jaar hoe bedrijven omgaan met de nieuwe regelgeving voor legionellebestrijding. Volgens een woordvoerder worden de resultaten daarvan komende weken verwacht.

Een voormalige Amsterdamse huisarts, Nizaar Makdoembaks, deed in februari al een noodoproep bij de Tweede Kamer. Na een studie concludeerde hij dat het beleid voor de infectiebestrijding faalt. “De controle op bijvoorbeeld koelinstallaties laat veel te wensen over”.

Reageer op dit artikel