nieuws

Inflatie handhaaft zich op laag niveau

bouwbreed

voorburg – Ondanks de sterk aantrekkende economie blijft de inflatie in Nederland laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral door de prijsstijgingen bij groenten en aardappelen, steeg de inflatie in juni van 1,2 naar 1,3 procent. De prijzen van de brandstoffen hadden een temperend effect. Weliswaar werd de benzine duurder maar stegen de prijzen altijd nog minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Volgens de Europese wijze van berekenen, stabiliseerde de inflatie in juni op 1,8 procent. Eurostat verwacht dat in de Europese Unie voor juni net als voor mei weer het inflatiecijfer 2,5 procent kan worden ingevuld. Uit de inmiddels beschikbare cijfers over de meimaand duikt Nederland na Finland (1,7 procent) op als land met de geringste inflatie. In de Eurozone komt Spanje met een score van 4,1 procent als slechtste uit de bus. In de achterhoede verkeren ook Ierland (3 procent), Griekenland (3,3 procent) en Luxemburg (3,6 procent). Duitsland, Oostenrijk en Italië presteren net als Finland en Nederland beter dan het gemiddelde in de eurozone.

Van de EU-landen die niet tot de eurozone behoren, zijn Polen (1,5 procent inflatie) en Zweden (1,9 procent) de uitblinkers. Ook Denemarken (2,1 procent) en Groot-Brittannië (2,2 procent) kunnen goed meekomen.

Het CBS becijfert dat het Nederlands Bruto Nationaal Product in het eerste kwartaal 2,9 procent hoger uitpakte dan een jaar geleden.

De statistici stellen de cijfers over de periode 2003-2005 bij omdat ze toch iets beter blijken dan geraamd. De aanpassingen zijn voor de jaren achtereenvolgens 0,3, 2,0 en 1,5 procent.

Wat betreft de toegevoegde waarde heeft de bouwnijverheid zich afgelopen jaren ontwikkeld van remblok tot trekpaard. Na de 5,5 procent krimp in 2003 kwam de sector in 2004 (-1,7 procent) nog niet uit de moeilijkheden. Vorig jaar boekte de bouw weer 1,8 procent groei en noteerde een toegevoegde waarde van 24,5 miljard euro.

Uit Frankfurt kwam gisteren het bericht dat de rente in de landen met de euro als munt voorlopig niet verandert. De Europese Centrale Bank, die de rente voor de twaalf eurolanden bepaalt, besloot op haar reguliere bestuursvergadering de rentetarieven niet te wijzigen. Van het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft het percentage staan op 2,75.

Reageer op dit artikel