nieuws

Franse ppp-projecten komen langzaamaan van de grond

bouwbreed Premium

parijs – De Franse markt voor ppp-projecten – of varianten zoals pfi – lijkt in opkomst. In Loiret is het eerste contract afgesloten voor een ppp-project in het onderwijs terwijl het ministerie van Justitie op deze manier zeven gevangenissen gaat realiseren.

De opdracht voor de bouw en het onderhoud van een school voor 550 leerlingen waarvan 40 intern in Loiret is toegekend aan Sogea, een dochterbedrijf van Vinci Construction. Na de feitelijke bouw, die voor het schooljaar 2007-2008 moet zijn afgerond, gaat Sogea niet alleen het gebouw zelf maar ook alle tuinen onderhouden. De looptijd van het contract is tien jaar, minder dan bij soortgelijke pfi-contracten in andere landen die vaak voor dertig jaar worden afgesloten. Met het contract is een bedrag gemoeid van 13 miljoen euro.

Het ministerie van Justitie heeft in februari met Eiffage een eerste ppp-contract afgesloten voor de bouw van vier gevangenissen. Daarmee is een investering gemoeid van 270 miljoen euro, gevolgd door circa 15 miljoen per jaar voor beheer en onderhoud gedurende een periode van 27 jaar. Het plan is nu met ppp-contracten nog eens drie nieuwe gevangenissen te laten bouwen voor in totaal 2.000 gevangenen. Het is de bedoeling volgend jaar het eerste contract toe te kennen waarna de eerste nieuwe gevangenis uit deze reeks in 2010 moet worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel