nieuws

Forse energiebesparing met SunTracker

bouwbreed

oostende – Verlichting in kantoren en winkels die driekwart van de tijd uit kan blijven en een forse besparing op elektraverbruik en vervangingskosten van lampen. Dat belooft EPS daylight Holland met zijn daglichtsysteem SunTracker. De leverancier uit Wijk bij Duurstede adviseert zijn actieve daglichtkoepel voor de verlichting van ruimten onder platte daken en daken die maximaal 15 procent hellen.

De SunTracker vangt met drie roterende spiegels het zonlicht in en verspreidt het met een zogeheten piramidelens egaal in de ruimte. Deze reflectoren draaien de hele dag om de tien minuten met de zon mee. Daarvoor zorgt een geprogrammeerde micromotor. Het programmeren vindt direct na de montage plaats en bestaat uit het invoeren met een laptop-computer van de tijd en de geografische lengte- en breedtegraad die het systeem kruist. De besturing kan met deze gegevens de juiste positie ten opzichte van de zon vinden. Na zonsondergang richten de spiegels zich op het oosten voor de volgende dag. Een accu voorziet de aandrijving van energie terwijl een zonnecel de accu laadt.

De ADS-600 zoals de SunTracker officieel heet vangt ook het licht van een laagstaande zon in. En anders dan bij een traditionele lichtkoepel komt er weinig warmte mee naar binnen. Dat maakt het systeem ook geschikt voor de natuurlijke verlichting van gekoelde ruimten. Eén koepel verlicht een oppervlak van 36 vierkante meter met minstens 600 lux; ook bij een bewolkte lucht die driekwart van de tijd boven Nederland hangt. Winkelruimtes vergen minimaal 600 lux per vierkante meter vloer. In tegenstelling tot de passieve daglichtsystemen laat de SunTracker het volledige lichtspectrum door. En dat komt de kwaliteit van de verlichting weer ten goede.

De koepel is gevormd uit een plaat helder acrylaat en meet aan de basis 1300 millimeter in het vierkant bij een hoogte van 740 millimeter. Het 3,2 millimeter dikke materiaal is slagvast en weerstaat ultraviolet licht. Rond de koepel zit een frame uit een aluminium profiel waarin een afdichting en een afvoer voor condenswater is geëxtrudeerd. Het daglichtsysteem vergt een dakopening van 1220 millimeter in het vierkant. De dagkanten van de dakopening zijn bekleed met reflecterende folie. Als optie levert EPS een stalen rooster om inbrekers buiten te houden. Een andere optie is een scherm dat met een infrarode afstandsbediening en een micromotor de lichttoevoer regelt.

EPS brengt het daglichtsysteem vooral bij de utiliteit onder de aandacht; voor woningen is het systeem door de langere terugverdientijd minder geschikt. Een �los� systeem kost 1350 euro. De leverancier gaat ervan uit dat de SunTrack op de energielijst komt voor de Energie Investering Aftrek (EIA); een regeling van de ministeries van Financiën en Economische Zaken in de vorm van een extra aftrekpost voor de fiscale winst. Het systeem levert een bedrijf op meer dan één manier financieel voordeel op; niet in de laatste plaats omdat de SunTracker zonder onderhoud toe kan. Onderzoek leert dat werken bij daglicht minder verzuim veroorzaakt. En in winkels kopen mensen makkelijker bij daglicht dan bij kunstlicht.

Rekenvoorbeeld

Een winkel beslaat een oppervlakte van 2500 vierkante meter bij een hoogte van 8 meter. De verlichting moet een vierkante meter vloer met minstens 600 lux verlichten. Voor elke 100 lux wordt 4 watt elektriciteit verbruikt. De installatie vergt dan een vermogen van 60.000 watt en neemt 60 kilowattuur op. De winkel is zes dagen per week open tussen 8.00 en 19.00 uur; bij elkaar 300 dagen per jaar. In deze 3300 uur verbruikt de verlichting 198.000 kilowatt wat bij een kilowattuurprijs van 0,18 eurocent een rekening van 35.640 euro oplevert.

SunTracker brengt op elke vierkante meter 600 lux aan zonlicht binnen met 65 systemen. Die vergen met elkaar een investering van 87.750 euro. Inclusief de installatiekosten van 300 euro per systeem bedraagt de totale rekening 107.250 euro. Bij een afschrijving over 5 jaar komen de jaarlijkse kosten op 21.450 euro. Na de installatie kan het licht het hele jaar door voor driekwart van de tijd uit. Dat spaart 148.500 kilowatt die bij een kilowattuurprijs van 0,18 eurocent jaarlijks 26.730 euro oplevert. Zonder de fiscale maatregelen mee te tellen verdient een installatie zich in vier jaar terug; met fiscale maatregelen als de Energie-investeringsaftrek is dat minder dan drie jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels