nieuws

FNV Bouw gaat voor poen-cao

bouwbreed

amsterdam – FNV Bouw gaat bij de cao-onderhandelingen komend jaar voor geld. Dit zei vice-voorzitter John Kerstens tijdens een bijeenkomst op een bouwplaats van TBI-dochter Era op IJburg.

“Wij hebben de afgelopen jaren veel in de secundaire gedaan en zaken geregeld om kabinetsbeleid te repareren. De cao-onderhandelingen van volgend jaar zullen vooral over loon gaan”, aldus Kerstens die ook cao-onderhandelaar is.

Hij reageerde hiermee op kritische geluiden van de bouwvakkers die het duidelijk zat zijn dat ze al jaren hun koopkracht hebben zien dalen. Vooral de nieuwe ziektekostenverzekering heeft er bij velen fors ingehakt. “Ik moet al tijden mijn reserves aanspreken”, vertelde een van hen.

Aanleiding voor de bijeenkomst was een uitlating van PvdA-lijsttrekker Wouter Bos dat hij het verkeerd vindt dat de levensloopregeling massaal wordt gebruikt om eerder dan met 65 jaar te stoppen met werken. Dat is de bouwbonden en hun leden volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten. Die hebben juist in de cao afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat dankzij de levensloopregeling bouwvakkers er met 60 jaar uit kunnen stappen.

Bos zelf was op de bouwplaats aanwezig om tekst en uitleg te geven. Hij hield de bouwvakkers voor dat wat de PvdA betreft zij nog steeds eerder dan op hun 65ste mochten stoppen met werken. “Er moet altijd een mogelijkheid blijven voor mensen in zware beroepen eerder op te houden. Maar voor mensen met genoeg geld, die drie of vier keer per jaar op vakantie willen en ook nog eerder willen stoppen om leuke dingen te doen, daar is de regeling niet voor bedoeld.”

De keerzijde van de medaille moet wat hem betreft ook zijn dat mensen die langer willen doorwerken, daar ook geldelijk voordeel van hebben. “Iedereen die langer door kan werken, moeten wij ook vragen langer door te gaan. Maar vroegpensioen moet mogelijk blijven voor mensen die het nodig hebben.”

Opgelucht kon Kerstens dan ook concluderen dat dit spoort met de beleidslijn die FNV Bouw op dit punt heeft uitgestippeld. “Maar de politiek blijft onvoorspelbaar”, nuanceerde hij zijn opluchting.

Hongerloontje

Bos kondigde verder aan dat hij zich sterk zal maken voor forse verhoging van de boetes voor werkgevers die illegale buitenlanders inhuren tegen hongerloontjes. “Die boete is nu zo laag, dat een werkgever er nog steeds geld aan verdient. Dat kan natuurlijk niet”, reageerde hij op onrust bij de bouwvakkers over verdringing van werk.

PvdA belooft af te blijven van

vroegpensioen bouwvakkers

Reageer op dit artikel