nieuws

Europese Unie: 2,7 Miljard voor onderzoek kernenergie

bouwbreed Premium

brussel – De Europese Unie trekt 2,7 miljard euro uit voor onderzoek naar kernenergie, vooral naar de experimentele techniek van kernfusie in Frankrijk. De 25 EU-landen hebben dat maandag in Brussel besloten.

De bouw van de eerste zogenoemde ITER-reactor voor kernfusie kost circa 10 miljard euro. De reactor moet vanaf 2016 goedkopere en schonere stroom leveren dan van kernsplitsing, de huidige bron van kerncentrales. Het budget is bestemd voor de komende vijf jaar.

Bij de beslissing maandag was kritiek te horen van Oostenrijk en Italië. Oostenrijk vroeg in het totaalbedrag meer geld voor onderzoek naar bescherming tegen straling. De Finse minister Mauri Pekkarinen, die de vergadering voorzat, kwam enigszins tegemoet aan de Oostenrijkse wens. Italië sprak zich uit tegen kerncentrales in het algemeen, omdat ze te gevaarlijk zouden zijn. (anp)

Reageer op dit artikel