nieuws

Ballast Nedam mikt op 45 miljoen winst

bouwbreed Premium

amsterdam – Ballast Nedam heeft zijn winstverwachting voor dit jaar flink verhoogd. Het bouwconcern rekent erop dat de nettowinst uitkomt tussen de 40 en 45 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Eerder ging de Nieuwegeinse onderneming nog uit van een stijging van het nettoresultaat met 20 procent tot 24 miljoen euro.

De bijstelling van de prognose volgt na een uitstekend eerste halfjaar, waarin de winst met 23 procent toenam tot 16 miljoen euro. Bovendien verwacht topman Rene Kottman een fikse belastingmeevaller na de aanstaande liquidatie van het Britse dochterbedrijf Plc. In totaal mag Ballast Nedam komende jaren zo�n 90 miljoen euro aftrekken van de belastingaanslag.

“Maar ook de winst voor belasting zal hoger uitkomen dan we eerst hadden verwacht”, benadrukte de bestuursvoorzitter gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam. “We houden rekening met een groei van het resultaat voor belastingen van 25 procent tot 35 miljoen euro.”

In de eerste zes maanden boekte Ballast Nedam een omzet van 584 miljoen euro, 12 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat klom met 1 miljoen euro naar 26 miljoen. De marge nam met een eentiende procentpunt toe tot 4,4 procent.

Ballast Nedam zag de omzet van de infradivisie met 63 miljoen euro stijgen tot 278 miljoen, maar de marge dalen naar 1,2 procent. “We moeten momenteel harder werken voor minder geld”, stelde Kottman bitter vast. Tot zijn ongenoegen blijft het prijsniveau �heel schraaltjes�, vooral op de aanbestedingsmarkt.

“Er is altijd wel één idioot die voor een veel te lage prijs het werk wil aannemen. Maar ik tel mijn zegeningen: vorig jaar waren dat er nog drie.”

De topman constateert dat de grondstoffenmarkt daarentegen stevig aantrekt. “Dat is een positief signaal. Al denk ik niet dat het prijspeil dit jaar nog zal stijgen.” Een aantal lopende design en constructprojecten moet ervoor zorgen dat het bedrijfsresultaat van de infradivisie toch nog hoger uitvalt dan de 14 miljoen van vorig jaar.

De divisie bouw en ontwikkeling behaalde in het eerste halfjaar minder omzet; 294 miljoen tegen 331 miljoen in de eerste zes maanden van 2005. De marge daarentegen kwam ruim boven de 7 procent uit. Kottman denkt dan ook dat de divisie het sterke vorige jaar, met een bedrijfsresultaat van 35 miljoen euro, zal evenaren.

Ballast Nedam blijft streven naar vergroting van grondposities en daarmee het ontwikkelpotentieel. De zoektocht naar een of twee over te nemen projectontwikkelaars gaat dan ook onverminderd door. Kottman: “Verkennende gesprekken vinden plaats, maar meer is er nog niet over te zeggen.”

Reageer op dit artikel