nieuws

Amsterdam overweegt in hoger beroep te gaan over Noord-Zuidlijn

bouwbreed

den haag – De gemeente Amsterdam overweegt om in hoger beroep te gaan over de rijksbijdrage voor de Noord-Zuidlijn.

Afgelopen dinsdag verloor de gemeente een rechtszaak tegen het Rijk. De rechtbank bepaalde dat Amsterdam geen recht heeft op extra compensatie door het Rijk voor de stijgende bouw- en loonkosten bij de aanleg van de nieuwe metrolijn.

Daardoor wordt de Noord-Zuidlijn – die vanaf juli 2012 gaat rijden tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas – tientallen miljoenen euro�s duurder. De gemeente denkt, afhankelijk van de ontwikkelingen in de bouw, dat er hierdoor nog eens 140 miljoen euro bovenop de 1,7 miljard komt.

Teleurgesteld

Amsterdam schrijft in een verklaring teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema liet gelijk weten te overwegen in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. De gemeente heeft tot eind augustus om die beslissing te maken.

Het Rijk compenseert de stijgende bouwkosten wel volgens een vast percentage. Volgens Herrema is dat echter veel te laag. De wethouder vindt dat de overheid haar bijdrage moet afstemmen op de daadwerkelijke loon- en prijsstijgingen in de bouwsector. “Dit is een forse tegenvaller”, aldus Herrema. “De staalprijzen zijn bijvoorbeeld enorm gestegen de afgelopen jaren en dat wordt niet doorberekend door het Rijk.”

De overheid stelt dat onvoorziene risico�s rond de metrolijn al in 2002 een keer zijn afgekocht met een bedrag van 85 miljoen euro. De rechter was het hiermee eens: “De gemeente Amsterdam heeft voor eigen rekening en risico gehandeld door er op te vertrouwen dat de prijsstijgingen wel door het Rijk zouden worden betaald.”

Reageer op dit artikel