nieuws

Vijf sectoren versneld open voor werknemers uit Polen

bouwbreed

den haag – Werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe EU-lidstaten kunnen vanaf volgende maand in vijf sectoren gemakkelijker aan de slag in Nederland. De bouw zit daar nog niet bij.

Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) maakte gisteren bekend dat werkgevers vanaf juni gemakkelijker Poolse werknemers kunnen inzetten in de agrarische sector, de binnenscheepvaart, slachterijen en visfileerbedrijven, wetenschappelijk onderzoek en de kleinmetaal. Voor deze sectoren geeft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) sneller een tewerkstellingsvergunning af. Werknemers hoeven om deze vergunning te krijgen niet meer aan de zogenoemde arbeidsmarkttoets te voldoen. Die houdt in dat werkgevers eerst moeten werven onder werknemers uit Nederland of uit de oude EU-lidstaten. “In deze sectoren is veelal sprake van een tekort aan Nederlandse werknemers”, aldus Van Hoof. Het wegvallen van de toets is de eerste stap naar vrij verkeer van werknemers.

De bouw behoudt op dit moment de arbeidsmarkttoets nog wel. Dit besluit is gevallen na raadpleging van de sociale partners. Van Hoof heeft in alle sectoren gekeken naar de ontwikkeling van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de verschillende sectoren, de instroom van Nederlandse werknemers in de ww en het aantal afgegeven tewerkstellingsvergunningen. In de bouw is op dit moment veel angst voor verdringing door de Polen.

Het vervallen van de arbeidsmarkttoets betekent niet dat er geen eisen meer worden gesteld aan de werkgevers. Ze moeten bijvoorbeeld wel zorgen dat de huisvesting van werknemers uit de nieuwe EU-landen in orde is. Verder moeten bedrijven de werknemers hetzelfde loon betalen als Nederlandse werknemers.

Reageer op dit artikel