nieuws

Suriname heeft plannen voor uitbreiding van waterkracht

bouwbreed Premium

paramaribo – De Surinaamse Afobaka waterkrachtcentrale wordt mogelijk uitgebreid. Volgens een in opdracht van bauxietmaatschappij Suralco uitgebreid haalbaarheidsstudie loont het de moeite om te investeren in de omlegging van een rivier, om meer energie te kunnen opwekken.

Suralco, onderdeel van Alcoa, en de Surinaamse regering zijn in gesprek over de uitvoering van de plannen, die ruim honderd miljoen euro gaan kosten. Belangrijk punt van aandacht zijn de gevolgen voor de natuur en het ecologisch evenwicht. Als het doorgaat, wordt de bestaande Jaikreek omgelegd om zodoende meer watercapaciteit te krijgen in het stuwmeer dat in de jaren zestig van de vorige eeuw werd aangelegd. Dit zou 50 megawatt extra opleveren.

Daarnaast heeft de regering de plannen voor de aanleg van een nieuwe waterkrachtcentrale bij Kabalebo, in het uiterste westen van het land, weer uit de ijskast gehaald. Deze centrale wordt nodig om in de nabije toekomst de bauxietmaatschappijen Suralco en Billiton bauxiet te kunnen laten winnen in het nabijgelegen Bakhuysgebergte.

De bauxietreserves in de kuststrook zijn over vijf jaar nagenoeg uitgeput, waardoor de beide multinationals elders mijnen moeten opzetten. Suralco en Billiton zijn bereid een groot deel van de aanlegkosten van de waterkrachtcentrale te dragen. Door de bouw van de centrale zal in het ongerepte regenwoud een stuwmeer van minimaal 1200 vierkante kilometer ontstaan.

Ruim dertig jaar geleden waren al voorbereidingen getroffen voor de aanleg van het nieuwe stuwmeer. Maar als gevolg van het ineenzakken van de wereldmarktprijs voor aluminium, besloten de bedrijven op het laatste moment af te zien van het ingrijpende project, omdat dit niet rendabel zou zijn. Nog voor het einde van dit jaar moet duidelijk zijn of beide projecten zullen worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel