nieuws

Straatmakers teleurgesteld in Van Hoof Farbo-subsidie aan eisen gebonden

bouwbreed Premium

den haag – Stratenleggend Nederland is zwaar teleurgesteld in staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken). Veel maatregelen om het zware werk van stratenmakers te verlichten komen, door verandering van de regels, niet in aanmerking voor subsidie van de zogeheten Farbo-regeling.

Dat zegt de OBN, de brancheorganisatie voor stratenleggers. De Farbo-regeling is in het leven geroepen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren door middel van innovatieve arbeidsmiddelen, zoals bestratingsmachines.

Het ministerie heeft nu bepaald dat bedrijven alleen in aanmerking voor een dergelijke subsidie komen als het arbeidsmiddel innovatief is en dat het niet langer dan drie jaar bestaat. Daarna wordt het niet meer als zodanig beschouwd en is de kans op een Farbo-subsidie weg.

De OBN is zwaar teleurgesteld door de �strikte eis van drie jaar�. “Iedereen weet dat de innovatie binnen onze branche lang niet zo snel gaat. Dit terwijl stratenmakers bij uitstek mensen zijn die veel tillen en bukken. Daar zijn ze dus dure machines voor nodig. En de subsidie”, aldus OBN-beleidsmedewerker Joop Pison. Volgens hem hebben al diverse stratenmakersbedrijven verontrust gebeld. “Dat ze een machine wilden kopen maar door het wegvallen van een subsidie hier maar vanaf zien.” Als voorbeeld noemt Pison de machines met de omschrijfing code F013. “Die zijn van de lijst verwijderd. F staat voor middelen tegen fysieke belasting.”

Pison zegt dat de opstelling van het ministerie van Sociale Zaken ook niet valt te rijmen. “Op deze manier smoor je het terugdringen van fysieke belasting in de kiem. Terwijl aan de andere kant de Arbeidsinspectie de komende paar maanden actief beleid voert op fysieke belasting bij stratenmakers. En we hebben vorig jaar het Arboconvenant afgesloten om het zware werk te verminderen.”

Arborendement

De afgelopen jaren zijn er in de bouwsector ook diverse convenanten afgesloten met onder andere de b&u en gww-sector over arbeidsomstandigheden. De OBN zegt dat veel van de oplossingen uit deze convenanten op de website www.arbovriendelijkhulpmiddelen.nl staan. “Op dit moment staan er ruim 250 arbeidsmiddelen op vermeld die door Arbouw zijn getoets op een bewezen arborendement”, aldus Pison. “Het is een belangrijk hulpmiddel voor onze achterban om het juiste materiaal aan te schaffen voor arbovriendelijke arbeidsmiddelen, zoals bestratingsmachines. Wij willen dat deze arbeidsmiddelen in aanmerking komen voor een subsidie vanuit de Farboregeling. Het ministerie wil dit dus niet. Teleurstellend genoeg.”

Het ministerie van Sociale Zaken ziet het toch even anders, zo laat een woordvoerder weten. “Wij hebben niet het idee dat investeringen niet worden gedaan omdat ze geen subsidie krijgen. Bedrijven zien zelf ook heel erg goed dat een hulpmiddel zonder subsidie ook heel erg belangrijk is. In die zin is de Farbo-regeling niet zaligmakend. Het is een welkome aanvulling.” De voorlichter zegt dat het schrappen van de F013 zo gek nog niet is. “Die stond acht jaar lang op de lijst en er zijn honderden machines met de farbo-subsidie aangeschaft. Op een bepaald moment is het gewoon niet meer innovatief.”

Reageer op dit artikel