nieuws

Specialist Snap-on werkt aan veiligheid op hoogte

bouwbreed

den haag – Bij werken op hoogte wordt maar weinig aan het gebruik van veilig gereedschap gedacht. Dat concludeert gereedschapsspecialist Snap-on na inventarisatie van verschillende Amerikaanse en Europese bedrijfstakken.

Het bedrijf levert met Tools at Height voorzieningen om gereedschappen voor werk op hoogte te kunnen borgen. Montagemateriaal blijkt minder makkelijk te borgen.

Snap-on biedt ruim 230 producten die het werken op hoogte veiliger maken. Dat zijn bijvoorbeeld polsbandjes, koordjes en gereedschappen met bevestigingsringen. De voorzieningen zijn ontworpen op een comfortabel gebruik. Werken met Tools at Height is vooral een kwestie van bewustwording, vindt Verschuur.

De introductie vergt een zorgvuldige benadering, waarbij niet alleen onderhoudsspecialisten en inkopers betrokken zijn, maar ook veiligheidsmensen. Die kunnen volgens hem de risico�s en het effect van preventie het best beoordelen. Zij moeten ook een programma beginnen om medewerkers ervan te overtuigen dat ze dit gereedschap ook daadwerkelijk moeten gebruiken. Bedrijven moeten in hun veiligheidsbeleid bepalen dat werken op hoogte met niet-geborgd gereedschap een onaanvaardbaar risico is. Om te illustreren hoe het werk veiliger kan worden gemaakt komt Snap-on bijvoorbeeld op locatie de voordelen van Tools at Height demonstreren.

Telefoonsnoer

Snap-on heeft naast de polsbandjes onder meer ook koordjes waarmee gereedschap aan een polsbandje, een gordel, een bordes of iets dergelijks bevestigd kan worden. Deze zijn naar believen soepel en voldoende lang of elastisch, zoals een gedraaid telefoonsnoer. In de catalogus staan ook allerlei ogen om aan het gereedschap vast te maken. Deze draaien 360 graden zodat het koord er niet omheen draait of gaat kinken, vervolgt Verschuur.

Voor het vervoer van het gereedschap ontwikkelde Snap-on speciale tassen. Ook in deze tassen kan het gereedschap worden vastgemaakt, zodat het er niet uitvalt als de tas tijdens het beklimmen van een ladder ergens achter blijft hangen. De fabrikant beproeft momenteel koppelingen die breken zodra een stuk gereedschap ergens achter blijft hangen en de veiligheid van de medewerker in gevaar komt.

In alle bedrijfstakken waar enigszins op hoogte wordt gewerkt valt gereedschap, zegt Reni Verschuur, project manager Tools at Height bij Snap-on Industrial. En met hoogte bedoelt hij ook de afstand tussen de rand en de vloer van een bouwput. De Amerikaanse fabrikant maakte in 1999 voor het eerst werk van gereedschap met een valbeveiliging. In Europa is het sinds 2002 op de markt. Aanvankelijk trok het alleen de aandacht van �valgevaarlijke� bedrijfstakken als de offshore, de petrochemie en de luchtvaart. Geleidelijk aan ontstaat ook in andere bedrijfstakken belangstelling voor Tools at Height.

Bedrijfstakken als de petrochemie en de luchtvaart zijn beducht op schade en ongevallen door vallend gereedschap. Daar is Tools at Height inmiddels gemeengoed. Niet in de laatste plaats omdat deze bedrijven beveiligde gereedschappen verplicht stellen. Andere sectoren kennen niet zo�n verplichting en dat vermindert de belangstelling flink. Dat heeft enerzijds met het kostenaspect te maken en anderzijds is men nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden om dit soort ongevallen te voorkomen. Daarbij hebben de uitvoerende medewerkers vaak nog het idee dat geborgd gereedschap hen ernstig in bewegingsvrijheid beperkt en het werken lastiger maakt.

Reageer op dit artikel