nieuws

Ruim 100 miljoen voor stationsgebied Breda

bouwbreed

breda – Het Rijk, de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant trekken gezamenlijk 105 miljoen euro uit voor het nieuwe hsl-station, een nieuw busstation en het stationsgebied in Breda.

Gisteren ondertekenden de ministers Dekker (VROM) en Peijs (verkeer) en de Bredase burgemeester P. van der Velden de uitvoeringsovereenkomst voor het nieuwe station met een extra – derde – perron voor de shuttletrein die Breda verbindt met het hsl-net en voor de ontwikkeling van het Stationskwartier, de directe omgeving van het nieuwe station.

VROM investeert 24,9 miljoen euro, Verkeer en Waterstaat 37,4 miljoen, de gemeente Breda 22,7 miljoen en de provincie 20 miljoen. Gisteren sloot de gemeente Breda ook contracten met NS, ProRail, NS Stations en NS Vastgoed. De totale investeringen in het Stationskwartier bedragen zo�n 170 miljoen euro.

Het Stationskwartier maakt deel uit van Via Breda, een nieuw stadsdeel rond de spoorzone, dat in de komende twintig jaar vorm moet krijgen. Nu zit in dat gebied nog voornamelijk industrie. Het Stationskwartier vormt het hart van dat nieuwe stadsdeel. Daarbinnen moet het nieuwe station de blikvanger worden. Eind vorig jaar presenteerde architect Koen van Velsen zijn voorlopig ontwerp voor het nieuwe trein- en busstation met daarin ook ruimte voor woningen, kantoren, winkels en parkeerplaatsen. Het nieuwe station moet in 2010 klaar zijn.

Reageer op dit artikel