nieuws

Overheid moet lef tonen bij pps

bouwbreed

amsterdam – De overheid moet meer lef tonen bij de pps-constructie. Dat vindt directeur Publiek Private Samenwerking & Innovatie Ria van de Ven van de Rijksgebouwendienst.

Ze zei dat in de RAI tijdens het Provada-congres in Amsterdam. Daar werd tijdens een symposium gesproken over de kansen voor overheid en markt bij pps. En die liggen er zeker, volgens Van de Ven.

Zo denkt ze dat de Rijksgebouwendienst in de nabije toekomst zo�n tien tot twaalf gebouwen per jaar met pps-constructies gaat bouwen.

Ook verwacht ze dat binnen vijf jaar de helft van de gebouwen met een opdracht groter dan 25 miljoen euro met pps-constructie worden gebouwd.

Hoewel ze wel van het criterium van 25 miljoen af wil. “Want de Rijksgebouwendienst heeft ook monumentale en koninklijke panden. Daar moet je een pps-constructie niet willen.”

Volgens haar staat de Nederlandse overheid – en daarmee de Rijksgebouwendienst – voor een aantal nieuwe uitdagingen als het om pps en het bouwen van overheidsgerelateerde gebouwen aankomt. En dat is nu nog lastig, hield zij de zaal voor. “Want het is een omschakeling binnen het besluitvormingsproces van de nieuwe pps-constructie versus de traditionele aanbesteding. We moeten kijken hoe we binnen het Rijk de mensen enthousiast krijgen zodat ze een positief kritische houding hebben richting publiek private samenwerking. In die zin moet de overheid, maar ook de publieke sector, lef durven tonen.”

Transactiekosten

Een aantal andere uitdagingen voor de komende paar jaren zijn wat haar betreft het omlaag brengen van de hoge transactiekosten, een betere rol voor de architect en meer innovatie. De renovatie van het ministerie van Financiën – het eerste rijkshuisvestingsproject dat de overheid met pps aanbesteed – werd als concreet voorbeeld aangehaald. En er is nog veel te winnen en te leren voor de overheid, vindt Ria van de Ven. Vooral op het gebied van vertrouwen.

Dat vindt Jos Nouwt, projectdirecteur voor de PPS Renovatie van het Ministerie van Financiën, ook. “Er is geen enkele pps-ervaring bij de overheid met betrekking tot gebouwen. Dat merkte ik direct al in de weerstand bij financiën voor pps”, aldus Nouwt die van een gigantische strijd sprak.

De projectdirecteur noemde daarom de renovatie een �voorbeeld zoals besluitvorming niet moet�. “Dus in die zin vind ik ook dat de opdrachtgever in deze meer lef en vertrouwen in pps moet tonen.”

Reageer op dit artikel