nieuws

Ontsluiting Zuid-Amerika vraagt miljarden

bouwbreed Premium

brasilia – Om de infrastructuur van alle landen van het Zuid-Amerikaanse continent op elkaar aan te sluiten, is een bedrag van 30 miljard euro nodig. Dit becijfert het Braziliaanse ministerie van Planning.

Enkele jaren geleden besloten de landen om wegen met elkaar te verbinden teneinde het gehele werelddeel bereikbaar te maken en daarmee de economische integratie te bevorderen. Een groot deel van het geld, bijna 10 miljard euro, is nodig voor de integratie van het wegennet van Peru, Brazilië en Bolivia.

Ook Suriname is in het programma opgenomen. De kustweg die de oost- en de westgrens met elkaar verbindt, moet worden opgeknapt, wat bijna 50 miljoen euro kost. Daarnaast liggen plannen klaar voor een 45 miljoen euro kostende brug over de rivier de Marowijne.

Brazilië verwacht dat de miljarden worden bijeengebracht door overheden en bedrijfsleven samen. Daarnaast is de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) bereid financieel bij te dragen en zullen subsidieaanvragen worden ingediend bij onder meer de Europese Unie. De bedoeling is dat de eerste resultaten van het infrastructurele integratieproject in 2010 zichtbaar zijn.

Reageer op dit artikel