nieuws

Nieuwe arrestaties ingestorte hal Polen

bouwbreed Premium

warschau – De Poolse politie heeft drie man aangehouden die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de hal die in januari instortte en waarbij 65 mensen omkwamen onder wie een Nederlander.

De verdachten zijn onder anderen Jacko J. en Szczepan K. van de firma Eko-Tech (tegenwoordig Invit) die de hal hebben ontworpen.

Hen wordt het opzettelijk toestaan van een incident, dat de levens van mensen in gevaar heeft gebracht, ten laste gelegd. Een derde ontwerper werd beschuldigd van een minder ernstig feit. De maximale celstraf die hen boven het hoofd hangt, bedraagt tussen de acht en twaalf jaar. Een van de verdachten probeerde vlak na de ramp zelfmoord te plegen.

“Wij hebben geen twijfel dat er sprake is van grote nalatigheid door de ontwerpers. Het project en de realisatie daarvan zijn verkeerd uitgevoerd”, aldus woordvoerder Tomasz Tadla van de aanklager in de plaats Katowice. Volgens de aanklager hebben de ontwerpers de maximale druk op het dak verkeerd berekend. Verder was de uitvoering van de hal niet in overeenstemming met de bouwplannen waarvoor een bouwvergunning was afgegeven. Zo waren er volgens de procurator bij de bouw minder steunpilaren en ondersteunende elementen gebruikt dan in het ontwerp was omschreven, waardoor de maximale toegestane druk op het dak was afgenomen.

In februari hield de politie drie managers van het bedrijf MTK (Miedzynarodowe Targi Katowickie) aan, dat de hal beheerde. De drie zitten nog steeds vast op verdenking van nalatigheid.

De ramp met de hal in Katowice was het grootste bouwincident in de historie van Polen.

Reageer op dit artikel