nieuws

Mogelijk flinke vertraging van grote bouwprojecten

bouwbreed Premium

den haag – De politieke crisis in Den Haag zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een flinke vertraging in de grote bouw- en infraprojecten. Hiermee zijn miljarden gemoeid. De politieke besluitvorming over de nieuwe ontsluiting voor Almere, de Zuiderzeelijn en Schiphol is gisteren op de tocht komen te staan.

Even voor het ter perse gaan van deze krant gistermiddag heeft de D66-regeringsfractie de politieke steun voor het kabinet-Balkenende ingetrokken.

Het conflict binnen de coalitie van CDA, VVD en D66 ontstond woensdagnacht toen de D66-fractie in de Kamer het vertrouwen in minister Verdonk (VVD, vreemdelingenzaken) opzegde in het debat over de naturalisatie van het voormalige VVD-Kamerlid Hirsi-Ali. Premier Balkenende liet daags daarop echter weten dat het kabinet achter Verdonk blijft staan, waarna D66-fractievoorzitter Van der Laan namens haar fractie het vertrouwen in het kabinet opzegde.

Het kabinet zou vandaag knopen doorhakken over alle grote projecten die er in de Noordvleugel van de Randstad op het programma staan. Daaronder vallen de bouwopgave voor Almere (60.000 woningen) met de bouwplannen op het IJmeer en de IJmeerverbinding met Amsterdam, de bouw van 25.000 woningen in de Haarlemmermeer en de Bollenstreek, de Zuidasontwikkeling, Schiphol en de nieuwe verbinding tussen Amsterdam en Almere.

Verdeeldheid

Zeker dat laatste project komt in aanmerking voor de lijst van controversiële onderwerpen waarover een demissionair kabinet of een minderheidskabinet geen beslissingen meer zal nemen. Over de nieuwe ontsluiting voor Almere bestaat grote (politieke) verdeeldheid. De vraag is of er een tunnel onder het Naardermeergebied moet komen of dat de Gaasperdammerweg in de Bijlmer uitgebreid moet worden.

Begin deze week werd al duidelijk dat minister Peijs (verkeer) toch al zou overwegen het besluit over de omstreden verbinding over de vakantie heen te tillen. Dit alleen al levert een flinke vertraging op, zo lieten ingewijden weten.

Reageer op dit artikel