nieuws

Mkb Duitsland tevredengesteld met wal tegen hoofdaannemers

bouwbreed

berlijn – Het midden- en kleinbedrijf in de Duitse bouw is tevreden met de door de bondsregering geformuleerde ijkpunten van het aanbestedingsrecht. Brancheorganisatie Deutsche Baugewerbe dringt aan om de uitgangspunten komende maanden effectief om te zetten in regelgeving.

Directeur Karl Robl: “Doel moet zijn het aanbestedingsrecht zo te ontwikkelen dat de mkb-bedrijven er goed mee uit de voeten kunnen. Uiteindelijk valt meer dan 90 procent van alle opdrachten niet onder het Europese aanbestedingsrecht, die met zijn complexiteit de middenstand uitsluit van openbare aanbestedingen”.

Baugewerbe houdt de vinger aan de pols opdat de Europese aanbesteding alleen wordt ingezet als de omvang van de projecten daartoe dwingt. Ten behoeve van het onderste segment dient volgens de brancheorganisatie het Duitse recht mkb-vriendelijk ingericht te worden. Robl dringt aan de aanbestedingen in delen en vakgebieden verder te ontwikkelen. Gelijktijdig roept hij op om de trend – zoals in Nederland al praktijk is – bij voorkeur hoofdaannemers in te zetten een halt toe te roepen.

Het recent ingevoerde instrument van de nationale prekwalificatie ziet Deutsche Baugewerbe als een uitstekende manier om de bureaucratie terug te dringen. De bouwers behoeven zich voortaan niet meer voor elk project afzonderlijk te bewijzen maar krijgen door het stelsel op herkenbare wijze voor de duur van jaar een, eenvoudig te verlengen, bewijs van goed gedrag.

“De beslissing van de bondsregering om het aanbestedingsrecht op basis van de bestaande systemen te hervormen, betekent een signaal in de goede richting”, aldus Roble. “Zaak is de belangen van de mkb-bedrijven via een transparante en faire concurrentie nog beter tot hun recht te laten komen”.

Reageer op dit artikel