nieuws

Minister geeft aftrap voor proef begrenzing busjes

bouwbreed Premium

den haag – Chauffeurs van bestelbusjes van enkele bouwbedrijven en van Verkeer en Waterstaat gaan zich de komende tijd op de rijkswegen keurig aan de maximumsnelheid houden. De chauffeurs doen mee aan een proef waarbij in totaal 120 bestelbusjes worden begrensd op een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur en waarbij de baas het rijgedrag in de gaten kan houden.

Minister Peijs (Verkeer) heeft gisteren de aftrap gegeven voor de proef waaraan onder andere installatiebedrijf Van Voskuilen Woudenberg BV en wegenbouwers J. de Rooij en Zonen BV en Van Doorn Groep meedoen.

De begrenzer zit ingebakken in de ingebouwde snelheidsmonitor in de busjes. Dit systeem legt niet alleen de maximumsnelheid van de bestelauto�s aan banden, maar kent ook een waarschuwingssignaal om chauffeurs te helpen zich ook binnen de bebouwde kom aan de verkeersregels te houden. Het systeem registreert ook snelheidsovertredingen. Hierdoor kunnen werkgevers chauffeurs aanspreken die het niet zo nauw nemen met de snelheidslimiet.

Peijs wil met de proef die tot eind 2007 duurt, bekijken wat het effect van de begrenzer op de vekeersveiligheid is. Peijs wil via afspraken een vrijwillige begrenzing bereiken, zodat een wettelijke plicht voor snelheidsbegrenzers op bestelbusjes niet nodig is.

Bestelauto�s zijn relatief vaak betrokken bij ongelukken, al daalt dat aandeel de laatste jaren gestaag.

Naast de proef met de bestelauto�s begint het ministerie ook een proef om het zichtveld van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren. In totaal worden 150 trucks voor een jaar uitgerust met een extra voorzichtspiegel of camerasysteem.

Reageer op dit artikel