nieuws

Meer duurzaam hout in bouwprojecten Corrupte rechter

bouwbreed

kampen – Rijk, provincies en gemeenten moeten alleen nog duurzaam hout toepassen in bouwprojecten. Volgens Norbert Braakhuis, ambassadeur in Kameroen, verdienen Nederlandse houtbedrijven steun voor hun internationale koploperspositie. Braakhuis stelt alles in het werk om het de illegale houtkappers zo moeilijk mogelijk te maken.

Braakhuis was even over uit Kameroen om de brug van FSC gecertificeerd azobéhout die Wijma bouwde voor de gemeente Kampen, in gebruik te nemen. “Een wereldprimeur die veel meer is dan een simpele verbinding tussen twee oevers,” sprak de ambassadeur bij die gelegenheid.

Zelf was hij bijna net zo verbaasd geweest als de milieubeweging toen hij kort na zijn aantreden als ambassadeur in Kameroen eind vorig jaar vernam dat Wijma er als eerste in geslaagd was een bosbouwconcessie in het West-Afrikaanse land te certificeren. Braakhuis houdt zich al lang bezig met de tropische bosbouwproblematiek en had niet verwacht dat een bedrijf dat al zo lang actief is in de regio, zo snel de omslag zou maken. Dat had hij eerder verwacht van een zagerij of ander bedrijf dat meer toegevoegde waarde levert in de houtsector. Zoals Reef, dat andere Nederlandse bedrijf dat actief is in West-Afrika en dat ook al heel dichtbij een FSC-certificaat is.

Maar het was een aangename verrassing, benadrukt Braakhuis, die hij graag bekroonde door de eerste brug officieel in gebruik te nemen. Want het was al snel duidelijk dat het certificaat niet gekocht was, zoals wel werd gesuggereerd. Er was in korte tijd heel veel veranderd in de manier waarop Wijma te werk ging in het tropisch bos van Kameroen. Volgens Braakhuis is het nu een voorbeeld voor de rest van de internationale houthandel in West-Afrika.

“Nu moet het initiatief worden gesteund vanuit Nederland”, vindt Braakhuis. “Anders redden de Nederlandse bedrijven die hun nek uitsteken het niet temidden van de internationale concurrentie. De Vereniging Nederlandse Gemeenten zou bijvoorbeeld duidelijke eisen moeten gaan stellen hout en alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout toestaan in projecten. Ook provincies en het Rijk moeten daar werk van maken. Je kunt niet je sterk maken voor behoud van het tropisch regenwoud, maar daar in eigen land geen consequenties aan verbinden.”

De Nederlandse ambassadeur in Kameroen doet er alles aan om in West-Afrika de situatie op orde te krijgen. Hij behartigt de Nederlandse belangen in meer landen in de regio. Een voordeel, aangezien de houtkapproblematiek zich niet beperkt tot de grenzen van één land.

West-Afrika staat volgens Braakhuis op een tweesprong. Vorig jaar is de Comifac opgericht, een samenwerkingsverband van tien landen in de regio dat tot gelijke regels en wetten wil komen voor (hout)bedrijven. Zodat bedrijven niet meer zo gemakkelijk kunnen hoppen.

Kameroen is voorloper binnen die organisatie en binnen de houtbranche van dat land voert Wijma de troepen aan. Braakhuis: “Wat nu in beweging is gezet heeft niet het recht te falen. Het gaat om de overleving van een van �s wereld grootste reservoirs aan biodiversiteit, het gaat om wat we achter laten voor toekomstige generaties. De brug in Kampen symboliseert dat. We moeten hem niet gebruiken om zo snel mogelijk aan de overkant te komen; we moeten gelijk oversteken. Aan de Afrikaanse kant moet het nodige gebeuren, maar wij moeten ook zelf het nodige doen.”

Nog zeer onlangs zat de Nederlandse ambassadeur Braakhuis met vijf collega-ambassadeurs bij de landsadvocaat van Kameroen om te ageren tegen een dubieuze vrijspraak. Het Libanese houtkapbedrijf Hazim dat in eerste instantie was veroordeeld tot 25 miljoen euro boete vanwege illegale praktijken werd in hoger beroep vrijgesproken. Volgens Braakhuis bedient het bedrijf zich van alle denkbare trucs. Het werkt met zetbazen en nepbedrijven die het hout op basis van valse vergunningen kappen en door omkoping van douaneambtenaren het land uitsmokkelen. Het bedrijf deinst er ook niet voor terug rechters om te kopen.

Tegen het einde van het hoger beroep waren Westerse waarnemers aanwezig bij het proces. De rechter, die heel zenuwachtig werd, heeft de uitspraak onverwachts een paar weken naar voren verschoven, waardoor niemand getuige was van de opmerkelijke vrijspraak. Braakhuis: “Kameroen is natuurlijk een autonoom land met een autonome rechterlijke macht. Maar we hebben tijdens de bijeenkomst met de landsadvocaat wel duidelijk gemaakt dat we een nieuw en eerlijk proces verwachten, waarbij niet halverwege het complete dossier zoek raakt. Anders kunnen ontwikkelingsgelden en subsidies van de wereldbank in gevaar komen.”

Reageer op dit artikel