nieuws

Geloof in economie neemt snel weer toe

bouwbreed Premium

voorburg – Ondernemers en consumenten worden met de dag optimistischer over de economie. Dat blijkt uit conjunctuurmetingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het recent nog diep verankerde wantrouwen van de consumenten, maakt in hoog tempo plaats voor geloof in de toekomst. In juni verbeterde het oordeel over de komende twaalf maanden tot de hoogste waarde sinds het CBS in 1986 met haar tellingen begon. Deze maand noteren de statistici voor het eerst sinds vijf jaar weer meer optimisten dan pessimisten.

Met een score van 5 punten kunnen de burgers in de conjunctuurmeting nog niet tippen aan het zelfvertrouwen van de ondernemers. De producenten zijn al sinds september 2005 goed gemutst. In juni krijgen ze van het CBS het cijfer 6,4. Sinds november 2000 was het vertrouwen bij de ondernemers niet zo groot.

De komende maanden ziet 15 procent van de bedrijven goede kansen om de verkoopprijzen te verhogen. Slechts 3 procent gaat uit van lagere prijzen. Vooral de producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen rekenen zich rijk.

Het optimisme over de naaste toekomst vertaalt zich bij het producerend bedrijfsleven nog niet direct in meer werkgelegenheid. Van de ondernemers meldt 11 procent komende drie maanden te zullen snijden in de personele sterkte. Een vrijwel even grote groep van 10 procent denkt juist aan uitbreiding. Sinds januari 2001 is het percentage dat toe wil met minder mensen niet meer zo laag geweest. Aannemelijk is dan ook dat de periode van de grote saneringen ten einde loopt.

Terughoudend

Hoewel de consumenten duidelijk vriendelijker aankijken tegen hun eigen toekomst, blijven de Nederlanders nog terughoudend ten aanzien van grote aankopen zoals woningen. Sinds november is de stemming voor grote aankopen op de CBS-schaal verbeterd van -32 tot -11. Het vertrouwen in de toekomst weerspiegelt zich in een waardering van 22. Voor de tiende maand op rij steeg het consumentenvertrouwen.

Het gezaghebbende Beierse instituut Ifo noemt de opleving van de Duitse conjunctuur robuust. De bedrijven beoordelen hun eigen positie voor de zevende maand achtereen positiever. Mei liet wat betreft de verwachtingen voor de eerstvolgende zes maanden een kleine dip zien maar juni blaakt opnieuw van een groeiend vertrouwen. In de bouwsector vertoont de beoordeling van het eigen bedrijfsresultaat een opvallend scherpe opwaartse lijn. Volgens het Ifo neemt het optimisme in Oost-Duitsland vrijwel net zo snel toe als in het westen.

Reageer op dit artikel