nieuws

Dubbelstad of niet, beide steden moeten blijven bouwen

bouwbreed

amsterdam – Het is een redelijk nieuw maar veelbelovend plan: een brugverbinding tussen het IJburg-gebied van Amsterdam en de westkant van Almere. Op het jaarcongres van het Nederlands Vastgoed Instituut stond de speciale band van de twee steden centraal. Maar over de realisering van het project kwamen slechts weinig toezeggingen. “We moeten wel blijven doorbouwen”.

Op het congres werd veel gesproken over de ontwikkeling van de Noordvleugel, grofweg het gebied tussen Schiphol en Almere. Andries Griener, gedeputeerde van de provincie Flevoland, weet dat de band tussen beide steden al dertig jaar bestaat. “Almere is op weg naar een volwaardige stad. De stad groeit in de komende decennia naar 350.000 inwoners, maar op dit moment zijn er voor honderd Almeerders slechts vijftig banen in Almere. In Amsterdam zijn er 150 banen voor honderd Amsterdammers. Almere moet dus een eigen economisch gezicht krijgen.”

Beide steden moeten in elk geval bouwen. Zowel Almere als Amsterdam moet meer dan 50.000 woningen bouwen de komende 25 jaar. Een bouwopgaaf die de ruimte tussen de steden de komende tijd aanmerkelijk zal verkleinen. “Dat betekent dat Amsterdam en Almere de woningbouw beter op elkaar moeten afstemmen. Nu wordt op beide plekken hetzelfde gebouwd. Dat moet veel gedifferentieerder”, zegt Peter Noordanus, voorzitter van AM Wonen Noord-Holland. Dat lijkt in tegenspraak met de ontwikkelingsambitie van Almere, die juist af wil van de monocultuur van huisjes-met-tuintjes en een meer stedelijke uitstraling nastreeft. Noordanus is kritisch: “Appartementen in Almere lopen slecht. Uit eigen onderzoek blijkt dat juist groene woonplannen, zoals de plannen voor een maritieme wijk aan het IJmeer, het wel goed doen”.

Volgens Hans van Harten van de Amsterdamse federatie van woningcorporaties moet er niet alleen op koopwoning, maar ook op huurwoninggebied beter worden samengewerkt. “De inwoners van de stad zijn met elkaar verbonden. Het is vreemd dat we twee verschillende huurmarkten hebben. Die hekjes moeten worden weggehaald.” Samenwerking is prima, vinden de aanwezigen, maar op termijn spreken we dan niet meer over een dubbelstad. “Je kan het een dubbelstadstrategie noemen, maar je kan het niet zien als twee steden. Almere en Amsterdam hebben natuurlijk een hele andere regionale functie. Ik zal het geen buitenwijk noemen, maar Almere speelt een veel kleinere rol”, zegt Lex Pouw van woningcorporatie Ymere. Alle plannen en samenwerking ten spijt moest volgens projectontwikkelaars, politici en corporaties één ding niet uit het oog worden verloren: blijf bouwen.

Reageer op dit artikel