nieuws

Bestratingsmachine legt gebruikte stenen

bouwbreed

HEERENVEEN – De Initiatief Groep Machinaal Straten (IGMS) heeft een bestratingsmachine ontwikkeld, die kan worden gevoed met gebruikte stenen. Het is de volgende stap in de zoektocht naar zon machine, die zichzelf binnen redelijke tijd moet kunnen terugverdienen. De machine moet het werk van de stratenmaker lichter maken.

Van onze medewerker

Op het parkeerterrein van het Abe Lenstrastadion te Heerenveen gaf de groep, bestaande uit drie samenwerkende bestratingsbedrijven en een machineleverancier in een druilerig regentje een drukbezochte demonstratie.

De IGMS, die in de gepensioneerde gww�er Bob Montfrooij een enthousiaste secretaris heeft gevonden, zocht een machine die geschikt is voor zowel nieuw werk als herbestrating, kleinere projecten aankan en gebruikersvriendelijk is. Het Nieuw-Vennepse bedrijf Hamevac ontwikkelde De Stenenlegger, die bestaat uit een bunker, twee transportbanden en een vacuüm grijparm. De machine, die op het frame van een aanhanger staat, is zelfrijdend.

De stenen worden met een wiellader in de bunker van de machine gestort en komen vervolgens op de interne transportbanden. Twee medewerkers, deftig �formateurs� genoemd, leggen de stenen in het gewenste verband. Ook kloppen zij het overtollige straatvuil en zand eraf.

De bedoeling is dat de mannen de stenen niet oppakken, maar op hun plaats schuiven. Zij kunnen dat rechtopstaand en zonder bukken op tafelhoogte doen, zonder veel moeite. Als de gewenste hoeveelheid stenen – tijdens de demonstratie ongeveer een halve vierkante meter – op zijn plaats ligt, legt een van hen het pakketje met de grijparm op het zandbed. Een derde medewerker, die ook af en toe de bunker vult, legt de mutsen op hun plaats en vult waar nodig gaatjes. De Stenenlegger reikt tot bijna 4 meter naar beide zijden en kan dus een gemiddelde straat van 7 meter breed gemakkelijk aan.

Rekensommetje

Op die manier leggen de drie straatmakers 250 tot 300 vierkante meter per dag. Dat is wat meer dan de hoeveelheid die ervaren straatmakers gemiddeld op de traditionele manier wegleggen. Een simpel rekensommetje leert, dat de terugverdientijd dus lang is. Hoewel de bedenkers niet zeggen wat de machine precies kost, moet daar toch tenminste 80.000 euro voor worden neergeteld. Wel hebben zij in het kader van de Farbo-regeling een subsidieverzoek ingediend.

“Wij maken ons als ondernemers in de straatmakerij ernstig zorgen over de instroom in de wao en wia”, aldus Montfrooij. “We moeten er alles aan doen het werk voor de straatmaker te verlichten, zijn arbeidsomstandigheden te verbeteren en problemen daarmee te bestrijden. Deze machine is gemakkelijk te bedienen en we zijn daarom nu aan het onderzoeken of verhuur van de machine, per dag of per klus, een mogelijkheid is.”

Reageer op dit artikel