nieuws

Begraafplaats op palen houdt kisten beneden

bouwbreed

rotterdam – De uitbreiding van de begraafplaats in het Zuid-Hollandse Goudriaan wordt gefundeerd op palen. Het kost wat, maar dan komen de kisten in elk geval niet meer spontaan bovendrijven.

Het dorpje Goudriaan ligt middenin het veenweidegebied van de Alblasserwaard. De kerk in het gehucht is lang geleden veilig gebouwd op een zandrug die daar door een veestroompje is neergelegd.

De aanpalende begraafplaats heeft eveneens profijt van die goede grondslag, hoewel zich aan de randen zo af en toe wel problemen ten aanzien van de zetting voordeden. Soms kwamen, als gevolg van het snelle inklinken van de ondergrond, grafkisten spontaan bovendrijven.

“Voor uitbreiding van de begraafplaats zou het dus voor de hand liggen om naar een andere plek in het gebied op zoek te gaan,” aldus landschapsarchitect Marieke Alberts van Oranjewoud. “Maar dat ligt plaatselijk weer heel gevoelig. Als je in Goudriaan geboren bent, wil je niet in Noordeloos begraven worden of in Bleskensgraaf.”

Vandaar dat het ingenieursbureau de expliciete opdracht van de gemeente kreeg uitbreiding naast het bestaande kerkhof te realiseren. Dan moest het maar wat meer kosten. Oranjewoud tekende een begraafplaats met betonnen grafkelders op palen.

Keldergraven worden al enige tijd in Nederland toegepast. Betonfabrikant Giverbo heeft prefab kelders in het assortiment waarin twee of meer kisten boven elkaar kunnen worden gestapeld. Op maaiveld ziet niemand er wat van; de grafstenen liggen soms misschien wat dichter op elkaar dan bij een traditionele begraafplaats. Bij de begrafenisplechtigheid worden eerder geplaatste kisten aan het oog onttrokken door een doek.

Tot nu toe worden grafkelders altijd op staal gefundeerd. Maar Oranjewoud kwam al snel tot de conclusie dat dit voor Goudriaan geen oplossing zou zijn. Dus worden er palen geslagen tot in de dragende zandlaag circa 10 meter onder het maaiveld. Daar overheen worden balken geplaatst, waarop de betonnen bakken worden geplaatst. Hiervoor heeft Giverbo een paar kleine aanpassingen moeten maken aan haar prefab kelder.

De paden tussen de graven worden met lichte materialen uitgevoerd: blokken piepschuim en luchtige bims-steentjes. Niettemin voorziet Alberts dat de paden wel af en toe moeten worden opgehoogd.

Volledig onderhoudsvrij is de uitbreiding van de begraafplaats dus niet. Met de 160 graven die begin volgend jaar in gebruik worden genomen, kan de Zuid-Hollandse gemeente in elk geval weer zo�n 15 jaar vooruit. De investering is volgens Alberts wel aanzienlijk hoger en verdient zich tijdens de levensduur niet terug door lagere beheerskosten.

Zuid-Hollandse gemeente kan weer 15 jaar vooruit

Reageer op dit artikel