nieuws

Arcelor wijst ook verhoogd bod Mittal van de hand

bouwbreed

amsterdam – Het Europese staalconcern Arcelor heeft maandag officieel het overnamebod van de Indiase staalproducent Mittal afgewezen. Het bestuur van Arcelor heeft zich zondag over het bod gebogen, maar besloot er niet op in te gaan.

Arcelor liet verder weten dat Mittal heeft voorgesteld om meer te betalen en binnenkort daarover wil overleggen. Vorige maand werd duidelijk dat Mittals bod geen kans zou maken. Toen werd bekend dat Arcelor met het Russische staalconcern Severstal gaat fuseren om zijn Indiase belager de voet dwars te zetten.

Mittal deed in eerste instantie een bod op Arcelor van 18,6 miljard euro. Het Europese concern wilde daar niet op ingaan. Dat gold ook voor het tweede, sterk verhoogde bod van Mittal, dat 25,8 miljard euro bedraagt.

Mittal liet in een reactie op de afwijzing weten dat het erbij blijft dat een combinatie met Arcelor de beste mogelijkheden biedt voor alle aandeelhouders. Een hoger contant bod zit er niet in, wel kan het bod worden verbeterd met “beleidsinitiatieven om de strategie van Arcelor op een hoger peil te brengen”, aldus het concern. Het jongste bod geeft de waarde van de onderneming niet juist weer, aldus het bestuur van Arcelor gisteren. Mittal houdt met het bedrag dat het wil betalen geen rekening met de financiële resultaten over 2005, die de verwachtingen overtroffen. Ook houdt Mittal geen rekening met de resultaten van het eerste kwartaal en de strategische plannen, aldus Arcelor.

Het Europese staalconcern beveelt zijn aandeelhouders aan in te stemmen met de fusie met Severstal. Op 30 juni vindt er een algemene vergadering van aandeelhouders plaats. “De transactie met Severstal is aantrekkelijker, in strategisch, financieel en sociaal opzicht”, aldus Arcelor.

Kortgeleden schreef de Britse zakenkrant Financial Times dat enkele grote beleggers bezwaren hebben tegen de fusie met het Russische staalconcern. Een van die beleggers is Bernard Oppetit, voorzitter van het Britse beleggingsfonds Centaurus Capital. Volgens hem wordt de fusie tussen Arcelor en Severstal een ramp. Centaurus kwam maandag in het nieuws omdat het bezig zou zijn een belang op te bouwen in het supermarktconcern Ahold.

Reageer op dit artikel