nieuws

Amsterdam blijft Suriname handje helpen

bouwbreed Premium

paramaribo – De gemeente Amsterdam is van plan ook de komende jaren flink te investeren in bouw- en infrastructurele projecten in Amsterdam. Burgemeester J. Cohen verblijft deze week in de oud-kolonie om hiervoor nieuwe overeenkomsten te tekenen.

Sinds 2001 heeft de gemeente al miljoenen in verschillende projecten gestopt en tal van deskundigen beschikbaar gesteld om kennis over te dragen. In het binnenland zijn in afgelegen dorpen waterzuiveringsinstallaties opgezet, terwijl verspreid door het hele land nieuwe politieposten zijn gebouwd. Het meest succesvolle initiatief is echter het door de gemeente en de woningcorporaties Het Oosten en de Algemene Woningbouwvereniging (AWB) gesteunde woningbouwproject Sekrepatu in Suriname. Nadat in 2003 in Paramaribo de eerste zeventien huurwoningen werden opgeleverd, worden nu ruim 140 koop- en huurwoningen gebouwd.

De Amsterdamse woningcorporaties en de gemeente Amsterdam sloegen vijf jaar geleden de handen ineen en zetten de stichting Brasa op, met de bedoeling een handje te helpen om een oplossing te vinden voor de enorme woningnood in Suriname. Momenteel zoeken daar naar schatting dertig- tot veertigduizend mensen een betaalbaar huis.

Het eerste project werd gefinancierd door de gemeente, de nieuwe huizen worden deels betaald met de opbrengsten uit de verhuur van de eerste zeventien woningen. Met hulp van de gemeente Amsterdam en andere investeerders worden door Sekrepatu de komende jaren in totaal vijfhonderd huizen gebouwd.

Volgens Cohen, die zich met een vijftien man sterke delegatie in Suriname bevindt, snijdt het mes bij de samenwerking aan twee kanten. “Het is goed voor Suriname en voor Amsterdam. “Aan de ene kant worden miljoenen euro�s uitgegeven aan ontwikkelingsprojecten, anderzijds wordt dat terugverdiend door gemeentewerkers die in Suriname helpen bij het opzetten en uitvoeren van projecten. Die komen als veranderde mensen en supergemotiveerd terug.”

Reageer op dit artikel