nieuws

Vos Bouwdivisie laat jeugd bouwen

bouwbreed

oldenzaal – “Het gedeukte imago van de bouw kan positieve pr goed gebruiken. De bouw is momenteel niet zo in trek bij jongeren. Terwijl goed geschoold personeel de komende jaren hard nodig is.” Dat zegt algemeen directeur Jaap van Rijsten van Vos Bouwdivisie. Zijn bedrijf is betrokken bij het project Metsel een dorp van SOS-Kinderdorpen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook het credo van de Vos Groep uit Oldenzaal, waartoe Vos Bouwdivisie behoort. Vos is als enige bouwonderneming in Nederland gevraagd voor het project. De bedoeling van de actie is in Guinee-Bissau een nieuw kinderdorp te bouwen waar weeskinderen een blijvend tehuis krijgen en onderwijs in een fatsoenlijk schoolgebouw.

Leerlingen van een groot aantal Nederlandse scholen hebben inmiddels met minibaksteentjes en �cement� miniatuurhuisjes en miniatuurwinkeltjes gemetseld. De opbrengst van de verkoop van �metseldoosjes� via winkels moet de bouw van het project mede financieren.

Voor de school die het mooiste dorp op miniformaat maakt, looft sponsor Vos Bouwdivisie de Zilveren Baksteen uit. De nominaties voor de prijs zijn onlangs bekendgemaakt. Binnenkort rolt de winnaar uit de bus. In september volgt de slotmanifestatie, waar alle scholen hun projecten mogen tonen.

Van Rijsten: “Wij hebben die competitie als het ware geadopteerd. De leerlingen metselen daadwerkelijk huisjes op mini-formaat. Dat vind ik ook het leuke aan dit project: je betrekt de jeugd er echt bij en je helpt weeskinderen aan een onderkomen. En wie weet, houden we aan de Nederlandse deelnemers later nog goede bouwvakkers over.”

De dienstbaarheid aan de maatschappij is al sinds jaar en dag verankerd in de bedrijfsfilosofie van de Vos Groep. Volgens directeur Van Rijsten houdt bouwen immers meer in dan alleen gebouwen realiseren.

“Als bouwconcern hebben we een verantwoording voor de maatschappij om een duurzaam leefmilieu te creëren. Dan heb ik het bijvoorbeeld over flexibele huisvesting die de gebruiker naar wens kan inkrimpen of uitbreiden. En het hergebruik van materialen en gebouwen natuurlijk. Door deze bril kijken we als we projecten ontwikkelen.”

Binnenkort komt Vos Bouwdivisie weer met een nieuw flexibel gebouwconcept op de markt. De onderneming heeft al diverse flexibele en semi-permanente huisvestingsconcepten ontwikkeld. Het gros is uiteraard voor de Nederlandse markt, maar Vos Bouwdivisie kijkt voor het nieuwe concept ook over de grens.

Zo worden in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken units gebouwd in een Afrikaans land om hulpverleningsinstanties te herbergen.

Vanuit dit kantoorpand gaan de hulpverleners opereren. Met plaatselijke bouwers en materialen worden met behulp van bouwpakketten woningen gebouwd voor de lokale bevolking. De bouwpakketten komen per vliegtuig en worden ter plekke opgebouwd.

“Uiteraard laten we het bouwen over aan plaatselijke krachten om de werkgelegenheid daar te bevorderen”, aldus Van Rijsten.

Reageer op dit artikel