nieuws

TNO: Minder ongevallen maar bouw blijft gevaarlijk

bouwbreed Premium

delft – Het aantal bedrijfsongevallen is in de bouw net als in de andere sectoren in de periode 2000 tot en met 2004 afgenomen.

De bouwsector scoort in vergelijking met andere sectoren niettemin nog steeds slecht op het vlak van de veiligheid. Zo is de kans op een ernstig ongeval in de bouwsector het grootst. Per 100.000 bouwvakkers liepen de afgelopen jaren 2800 letsel op met verzuim tot gevolg.

Dat blijkt uit de monitor Arbeidsongevallen in Nederland van het onderzoeksinstituut TNO en adviesorganisatie Consument en Veiligheid. Volgens de instellingen daalde het aantal arbeidsongevallen met letsel en verzuim in de eerste vier jaar van deze eeuw met 17 procent. Het aantal doden verminderde zelfs met 29 procent.

De meeste kans op een bedrijfsongeval met dodelijk afloop lopen mensen in de landbouw en visserijsector, op de voet gevolgd door bouwvakkers. De ongelukken die leiden tot een ziekenhuisopname hebben in bijna de helft van de gevallen te maken met een valpartij.

Volgens de monitor vielen er in 2004 83 doden en 85.000 gewonden op de werkvloer. Een jaar eerder ging het om 104 doden en 93.000 gewonden.

Ook in Europa is sprake van een daling in het aantal ongevallen. TNO wil niet de conclusie trekken dat het voor werkenden veiliger is geworden. De daling kan ook een gevolg zijn van de economische teruggang in bedrijven.

Reageer op dit artikel