nieuws

Teleladers krijgen traploze versnellingsbak

bouwbreed

den haag – Claas heeft in samenwerking met Kramer Neusson nieuwe telescoopladers van het type Scorpion ontwikkeld. De machines worden bij Kramer gebouwd.

De reeks telt vijf modellen met hefvermogens van 3 en 4 ton en een bereik van 6,1 tot 9 meter. In de Scorpion genereert een diesel van Deutz 73,8, 89,4 of 104,4 kilowatt. Een traploze versnellingsbak van het type Varipower en Varipower Plus levert rijsnelheden tot 40 kilometer per uur. De bak is een ontwikkeling van Sauer-Bibus.

Bij de Varipower vergroot een groothoek hydromotor het koppel bij gelijkblijvende motortoeren. De Varipower Plus heeft naast de zwenkmotor een extra motor die een constant aandrijfkoppel levert. De groothoek hydromotor levert meer tractie dan een hydrostatische aandrijving.

De Varipower biedt twee werkbereiken die met een draaischakelaar tijdens het rijden worden geselecteerd. De boom wordt bestuurd met een joystick die de machine tevens voor- en achteruit laat rijden. Andere kenmerken van de boom zijn een nieuwe slangengeleiding en een centrale smering. De zwanenhals staat onder een hoek van 11 graden en heeft een nieuw snelkoppelframe. Kramer gebruikte dat frame eerder voor zijn kleine wielladers.

Reageer op dit artikel