nieuws

Steiger krijgt multifunctioneel uitklapvloertje

bouwbreed Premium

Een steiger sluit meestal niet helemaal aan op een te bewerken gevel of wand. En dat kan ook niet als een wand inhammen heeft, of uitstekende delen. Een demontabele leuning kan dienen als uitklapvloertje. Of andersom.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1026655

houder: Voegbedrijf Mario, Helmond

uitvinder: M. van Hout

“Ik ben met mijn prototype bij diverse steigerbouwers geweest”, vertelt M. van Hout via zijn gsm vanaf een steiger, ergens in Nederland:  “Ze vonden het allemaal een goed idee, maar zeiden dat ze niet geïnteresseerd waren om het te gaan toepassen.”

Van Hout, directeur van Voegbedrijf Mario, bedacht een “beschermorgaan voor een steiger” en vroeg er patent op aan. Eerder al had hij twee vindingen gedaan waar hij vanwege de kosten geen patent op nam. Zijn prototypes werden vervolgens schaamteloos gekopieerd, en daarom wilde hij het deze keer beter aanpakken om er zelf ook wat aan te verdienen.  Van Hout: “In de bouw kunnen veel dingen beter, maar ze denken gewoon niet na. Misschien is mijn oplossing nog niet precies het uiteindelijke product, maar het is een goed begin! Ik ben voeger, mij ontbreekt de kennis om het verder uit te werken.” De uitvinder zit niet bij de pakken neer, en gaat nu op zoek naar geïnteresseerden in het buitenland. “Toch denk ik dat ik op mijn volgende idee maar geen octrooi meer aanvraag. Dan laat ik het gewoon produceren en dan zien we wel wat er gebeurt.”

De vinding van Van Hout is bedoeld als aanvulling op de gebruikelijke steigers. Het is een uitklapbaar loopvlak dat de ruimte moet overbruggen tussen de planken van een steiger en de nabije wand waaraan wordt gewerkt. Voor een optimale afstelling kan het frame verder worden uitgeschoven als ter plekke de afstand tot de wand groter is, bijvoorbeeld bij een nis. Op die manier kan een voeger of metselaar zijn materialen tussen zichzelf en de wand neerzetten, en kan hij ontspannen werken zonder bang te hoeven zijn dat hij tussen de steiger en de wand valt. Van Hout in zijn octrooiaanvrage: “Een belangrijk voordeel van die extra werkruimte is dat het lichaam bij het uitvoeren van de werkzaamheden kan worden ontlast, doordat de persoon op de gewenste afstand van het bouwobject kan gaan staan. En zich minder in moeilijke bochten moet wringen dan bij een conventionele steiger, al dan niet voorzien van een vaste leuning.” Daarbij hebben collega�s die lager op de steiger werken, veel minder kans om vallend materiaal  of materieel op hun hoofd te krijgen. In opgeklapte stand wordt het platform vastgezet aan twee staanders van de steiger en fungeert het als een stevige leuning die beschermt tegen misstappen. Raamwerk en planken kunnen los van elkaar naar boven worden gebracht, en ter plekke in elkaar worden gezet.

Volgens de uitvinder bestaan er geen vergelijkbare voorzieningen voor steigers, al kent hij wel een octrooi uit Japan, “maar dat gaat om iets veel ingewikkelders”. Zijn eigen vinding gaf hij de naam �Sumabret�. Van Hout: “Wij noemen zoiets namelijk een �bretje�.” En Suma? Dat blijkt te staan voor �Super Mario�, de Italiaanse loodgieter uit de bekende computerspellen van het Japanse bedrijf Nintendo.

Reageer op dit artikel