nieuws

Startersproject voor hoogopgeleiden

bouwbreed

rotterdam – Studeren en werken. Die combinatie zie je weinig in het hoger onderwijs. De in hboers en academici gespecialiseerde detacheerder Sargas is daarom een witte raaf met zijn startersproject dat in juni begint.

Net afgestudeerden worden bijgeschoold in praktische vaardigheden tijdens een cursus van vijf maanden. Er zijn twee klassen met twaalf tot vijftien opleidingsplaatsen gereserveerd voor kandidaten met respectievelijk een hogere opleiding bouwkunde en civiele techniek.

Jeroen van Wilgen en Johan Overgaauw van Sargas verwachten dat deelnemers zo makkelijker hun weg naar een werkgever vinden. “Er is vraag naar hoogopgeleide starters, zeker. De kwaliteit van de opleidingen is theoretisch goed. Maar in de praktijk is er behoefte aan mensen die gelijk de handen uit de mouwen kunnen steken.”

Landelijke speler

Nog wat onwennig vinden Van Wilgen en Overgaauw hun weg in het splinternieuwe kantoor in Rotterdam, dat drie dagen geleden werd betrokken. Sargas is gespecialiseerd in het bedienen van lagere overheden zoals gemeenten en waterschappen en heeft over klandizie niet te klagen, maken ze duidelijk. Met nu zes vestigingen verspreid over het land en drie binnenkort te openen kantoren, zijn ze een landelijke speler. “We hebben 750 mensen in dienst, waarvan er 600 zijn gedetacheerd.”

Voor de deelnemers aan het startersproject is de weg naar de arbeidsmarkt de zorg van Sargas. Want die is de werkgever van alle gedetacheerden. De opzet is vergelijkbaar met het leerlingwezen; bijvoorbeeld vier dagen werken en één dag naar school of om de vier weken een week les.

Voorwaarde voor deelname is dat de kandidaat twee jaar voor Sargas wil blijven werken. Van Wilgen en Overgaauw verwachten daarmee geen problemen, zoals drop outs. We werken in de richtingen civiele techniek en bouwkunde met coaches, dat zijn senior-medewerkers van Sargas die de starter begeleiden. Daardoor heeft de opdrachtgever er geen omkijken naar.

De starter lijkt ook al zorgeloos aan zijn beroepspraktijk te kunnen beginnen want Sargas betaalt de kosten van de opleiding en geeft daarnaast een “marktconform” salaris, zo verzekeren ze. “Plus wat leuke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een lease-auto.”

Dat detachering zo goed valt bij de overheid, heeft volgens hen veel te maken met de ambtenarenwet, die een flexibel personeelsbeleid bemoeilijkt. Voor met name jonge hoogopgeleiden heeft het als voordeel dat ze in een korte tijd bij een groot aantal organisaties ervaring kunnen opdoen, zonder de onzekerheid die eigen is aan uitzendwerk en de zogenoemde flexcontracten. “We hebben mensen van alle leeftijden in dienst maar richten ons op de eerste plaats op jong talent, zo tussen de 20 en 35 jaar.

Korte looptijd

De meeste gezochte mensen zijn volgens het Sargas-duo uit het eigen personeelsbestand leverbaar. Want gezien de korte looptijd van contracten, meestal tussen de drie en zes maanden, zijn er altijd mensen beschikbaar. Zo niet dan worden die snel opgespoord via vacaturesites als Monsterboard en Cobouw.nl. “Naast de eigen medewerkers hebben we zo een database opgebouwd met de contactgegevens van meer dan tienduizend mensen.”

Naast civieltechnici en bouwkundigen detacheert Sargas onder meer juridisch personeel en medewerkers voor sociale diensten. Andere activiteiten zijn projectuitvoering, werving- en selectie, outplacement en schuldsanering; het laatste is bij een dochteronderneming ondergebracht.

Ze zijn overtuigd van de kwaliteiten van iedereen die namens Sargas wordt uitgezonden. “Het zijn de ambassadeurs van het bedrijf. Wij verzekeren ons ervan dat ze goed zijn.”

Reageer op dit artikel