nieuws

Snel voorstellen forse energiebesparing bouw

bouwbreed Premium

apeldoorn – “Overal liggen kansen voor energiebesparing en benutting van alternatieve bronnen. We hoeven ze alleen maar te benutten.” Die optimistische boodschap gaf Jan Terlouw gisteren in Apeldoorn bij de aftrap van het platform Energietransitie Gebouwde Omgeving waarvan hij voorzitter is. Het voornemen is snel met voorstellen te komen, vooral voor de bestaande bouw.

Als vervolg op het rapport van de Taskforce Energietransitie dat drie weken geleden is verschenen, zijn voor deelgebieden zes platforms opgericht die met voorstellen moeten komen om een toekomstige energiecrisis en een milieuramp te voorkomen. Dat voor de gebouwde omgeving is er één van.

De mogelijkheden om tot besparing te komen, acht Terlouw bekend. “Wij gaan daarover geen dikke rapporten schrijven. De leden hebben op zich genomen binnen een maand te komen met een concreet voorstel dat kan worden uitgevoerd.” De energierekening daalt daardoor en er worden nieuwe kansen geboden voor het bedrijfsleven, zo klinkt het wervend.

De platformleden zijn afkomstig uit de bouw, overheid, toeleveringsindustrie, onderzoeksinstituten en consumentenorganisaties. Het gezelschap telt namen van uiteenlopende herkomst, zoals Elco Brinkman van Bouwend Nederland, Miriam de Rijk van Natuur en Milieu, Frank te Poel van Saint Gobain Isover Benelux en Frank van Loon van Eigen Huis. Samen gaan ze aan de slag, terwijl er een klok terugtikt. Wethouder Michael Boddeke bracht deze klok gisteren mee als geschenk uit dankbaarheid dat zijn stad was uitverkoren voor de start van het platform. De klok loopt terug tot 2020. Dan wil Apeldoorn – heel ambitieus – een energieneutrale stad zijn; naar zijn overtuiging een kolfje naar de hand van het platform. Pas 2050 is het jaar waarin de genoemde taskforce zo�n doel bereikt wil zien.

Dat het met energiebesparing in de gebouwde omgeving moeizaam gaat, wijt Terlouw deels aan een gebrek aan kennis bij degenen die erover moeten beslissen. Verder ziet hij onvoldoende gevoel voor de urgentie van de problemen en is het nogal eens zo dat “degene die de investering doet, er niet de revenuen van krijgt.” Bijvoorbeeld de corporatie die de huur niet kan verhogen terwijl de huurder toch de vruchten plukt van de lagere energierekening.

Maar ook voor het particuliere woningbezit valt nog een wereld te winnen. Het is Terlouw opgevallen dat eigenaren van een huizen door energiebesparing geld kunnen verdienen en het toch niet doen. De voorziene verdere stijging van de energieprijzen kan ervoor zorgen dat een majeure prikkel ontstaat om de stap toch te maken, meent hij.

Het gevoel van urgentie mag vaak gering zijn, de nood is hoog, onderstreepte Terlouw de dreiging. “Wij weten nog niet precies wat de effecten zijn. Maar zoals altijd zullen ze de arme mensen als eerste treffen. Er moet wat gebeuren en onze taak als platform is daar zo snel mogelijk voor te zorgen.”

Reageer op dit artikel