nieuws

Reïntegratiebedrijf opent steenfabriek in Leek

bouwbreed Premium

tolbert – Reïntegratie- en leerbedrijf Novatec opent volgend jaar in het Groningse Leek een steenfabriek. Daar zullen stenen voor de restauratie- en renovatiesector worden geproduceerd. De organisatie heeft dat bekendgemaakt.

Novatec investeert ruim 400.000 euro in het nieuw op te zetten bedrijf. De fabriek richt zich op de productie van bijzondere steensoorten zoals kloostermoppen. Deze zullen vooral worden gebruikt bij restauraties en renovaties in historische binnensteden. De naam van het bedrijf luidt Novastones. Het wordt gevestigd op het bedrijventerrein Leeksterveld in Leek. Er komen tien tot vijftien mensen te werken.

Novatec richt zich op onder meer langdurig werklozen en schoolverlaters. Via het bedrijf krijgen zij de kans praktijkervaring op te doen in onder meer de sectoren bouw en groenvoorziening. Het aannemersbedrijf van Novatec werkt zowel op het gebied van renovatie als nieuwbouw. Ook het plaatsen en repareren van speeltoestellen staat op het programma.

“Bij het oprichten van de steenfabriek werken we samen met twee bedrijven”, zegt Novatec-directeur F. van den Broek. Welke dat zijn wil hij niet zeggen. “Daarvoor zijn de plannen nog in een te pril stadium. Wel wil ik kwijt dat het gaat om een leverancier van stenen die zowel in Nederland als in Europa aan de weg timmert. Daarnaast werken we samen met een bedrijf dat ons wegwijs gaat maken in de markt voor speciale steensoorten. De vraag daarnaar is relatief groot ,terwijl ze in Nederland nauwelijks worden geproduceerd.”

Het nieuwe bedrijf krijgt twee typen personeel. Een deel van de medewerkers, zoals de bedrijfsleiding, is in vaste dienst bij Novatec. De anderen zijn werklozen die een tijdelijk dienstverband krijgen. Zij kunnen met behoud van hun uitkering werkervaring opdoen. Van den Broek tekent daarbij aan dat zij niet worden klaargestoomd voor een carrière in de steenfabricage. “Ze doen bij ons een aantal vaardigheden op die nodig zijn om in een willekeurig productieproces te kunnen functioneren. Denk daarbij aan het werken in een team.”

De fabriek verrijst op een terrein van zo�n 4000 vierkante meter. “Daarbij denk ik niet aan een hightech gebouw”, zegt Van den Broek, “maar eerder aan een loods waar de fabricage kan plaatsvinden. Natuurlijk zal die werkplaats voldoen alle eisen die de wet stelt.” Op het omliggende terrein wordt infrastructuur aangelegd om grondstoffen aan te voeren en de bakstenen naar de afnemers te kunnen transporteren. “Denk aan een kleinspoor en een overlaadperron”, aldus Van den Broek.

Reageer op dit artikel