nieuws

Rechtbank: waarde huis lager door hoogspanningsmast

bouwbreed Premium

UTRECHT – Hoogspanningsmasten in de buurt van woningen beïnvloeden de waarde van de huizen negatief. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald in een procedure die was aangespannen door een inwoner van Bunnik.

In de directe omgeving van het huis van de man werden lichtmasten geplaatst. De rechter oordeelde dat de gemeente de eigenaar van de woning een schadevergoeding van bijna 27.000 euro moet betalen. Bunnik is daar niet tegen in hoger beroep gegaan.

De rechtbank deed al in september uitspraak, maar verzekeraar DAS Rechtsbijstand bracht het bericht pas gisteren naar buiten. De reden was dat de eigenaar nog niet wist of hij zijn huis wilde verkopen. Hij was bang dat hij zijn positie zou ondermijnen. Hoogspanningsmasten zouden nadelig kunnen zijn voor de gezondheid. In elk geval kunnen zij een nadelig psychologisch effect hebben op mensen die de woning willen kopen.

De gemeente Bunnik is niet tegen de uitspraak in beroep gegaan omdat zij rekening hield met een mogelijke claim wegens planschade. Wegens de bouw van woningen in Odijk moest een hoogspanningslijn van energiebedrijf Remu worden verplaatst, zei een woordvoerder, waardoor de masten dichter bij een aantal woningen of op het terrein van bepaalde eigenaren kwamen te staan. De gemeente heeft alles afgehandeld volgens de geldende procedures. Bij het maken van de plannen voor de nieuwbouw, ongeveer twaalf jaar geleden, hield Bunnik dan ook rekening met claims.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet weten dat dit geval van planschade waarschijnlijk te specifiek is om een precedent te scheppen. (anp)

Reageer op dit artikel