nieuws

Pretparken schieten in Italië als paddestoelen uit de grond

bouwbreed

rome – Voor een slordige 500 miljoen euro krijgt Italië in navolging van Parijs een eigen Disneyland. Deze beslissing van investeerder Torno Internazionale komt op een moment dat de Franse cijfers een verlies van 80 miljoen in het eerste semester van vorig jaar vertonen.De grote Italiaanse wegenbouwer, goed voor een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro, verwacht de zaak positief draaiend te houden met 2 miljoen euro aan bezoekersinkomsten.

De situering aan de kust bij Rimini, in het oord Bellaria, stemt overeen met vele andere attractieparken in de omgeving, die gezamenlijk vier miljoen bezoekers per jaar trekken. Dit gebied is samen met het Gardameer het enige in de Laars waar attractieparken van omvang gesitueerd zijn. De nieuwe Disney krijgt een overdekte skipiste met kunstsneeuw, golfslagbaden, namaakstranden en hoogtezonsystemen. Binnen zes maanden moet Torno Internazionale het totale bouwplan, inclusief financiering aan de gemeente Bellaria overleggen.

Inmiddels wordt gelijktijdig een project voorbereid om een terrein van 100 hectare in het plaatsje Bordonchio, gelegen boven Rimini, uit te bouwen tot internationaal winkel- uitgaans- en wellnesscentrum.

Tegelijkertijd zijn de plannen voor een groot attractiepark midden op Sicilië in een vergevorderd stadium. Het initiatief komt van Atlantica Invest uit Basel, met vijf holdings. Het betreft een project dat na Disney het grootste in Europa zal worden, tegen een investering van 600 miljoen euro, waarvan 120 miljoen afkomstig uit publieke werken. Het beslaat een terrein van 246 hectare, waarvan 65 procent groenvoorziening blijft.

In totaal zou dit binnen drie jaar uit het niets kunnen oprijzen, waarna het plaatsbiedt aan 1000 werknemers die jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers moeten begeleiden. Begin deze maand werd het project goedgekeurd door het ministerie van sport en recreatie, maar ook hier moet de financiering nog tot in detail uitgewerkt worden.

Reageer op dit artikel