nieuws

Nomadisch huis en tuin klaar voor verhuizing

bouwbreed

almere – De vraag of volgens ifd-principes gebouwde woningen ooit echt worden hergebruikt, wordt in Almere beantwoord. En dat al heel snel. Tachtig starterswoningen blijven er vier jaar staan om vervolgens te verkassen; voor een langdurig bestaan elders in de stad.

Het huidige tijdelijke karakter wordt geaccentueerd met een tijdelijke tuin, die zo nodig ook in zijn geheel kan worden verplaatst. Het Hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep legt hem momenteel aan op het binnenterrein tussen de woningen in.

Omdat er geen tijd is te wachten op de groei tot een volwassen tuin, luidde de opdracht direct een mooi en groen beeld te realiseren. Hoge wintergroene bamboeplanten worden daarvoor aangevoerd in grote oranje zakken waarin de wortels groeien.

Het al bestaande grasveld wordt ingezaaid met een mengsel van bloeiende planten. Verder wordt een vlonder geplaatst van geschuurde steigerplanken en komen er in het gras- c.q. bloemenveld bankjes. Ook voor tuinverlichting wordt gezorgd.

Aanleiding voor alle tijdelijkheid op het gebied van huis en tuin was de wens van de gemeente snel meer huisvesting voor jongeren te krijgen. Een verzoek daartoe heeft de woningcorporatie Ymere beantwoord met dit project aan de Cinemadreef in Almere Centrum.

Dit is een locatie die volgens rayonmanager Gert Diepeveen van Ymere bij uitstek geschikt is voor de jonge doelgroep: De startende bewoners zijn, op een enkele “herstarter” na, vooral jongeren en die zijn gebaat bij een dergelijke centrale ligging, weet hij. “Het is dichtbij alle voorzieningen van het centrum en het openbaar vervoer.” Maar de gemeente heeft deze grond op de langere termijn voor andere doeleinden nodig, verklaart hij.

Een mooie gelegenheid om te tonen wat kan met industrieel, flexibel en demontabel bouwen is het resultaat. De woningen zijn vanaf de fabriek per vrachtwagen in twee of drie segmenten aangevoerd. Die werden op de bouwplaats samengevoegd tot woningen van respectievelijk 40 en 60 vierkante meter. “Dat gaat razendsnel.”

De bouwkundige kwaliteit is volgens Diepeveen desondanks uitstekend en zal dat blijven na de op stapel staande verplaatsing; al dan niet met dezelfde tuin.

Reageer op dit artikel