nieuws

Nieuwe praatsessie in conflict mortelbranche

bouwbreed

den haag – Werkgevers en werknemers in de betonmortelindustrie zijn vrijdagmiddag weer in gesprek met elkaar gegaan over het cao-conflict dat al maanden duurt.

Zowel de vakbonden als de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten (VOBN) sloten niet uit dat de gesprekken die dag nog zouden leiden tot formele onderhandelingen. Bij het ter perse gaan van deze krant was echter nog niet bekend of het cao-overleg ook daadwerkelijk was hervat.

De nieuwe praatsessie volgde op een dag van acties in de betonmortelsector. De bouwbonden van FNV en CNV legden vijf centrales plat en informeerden het personeel van een groot aantal andere fabrieken. Enkele tientallen werknemers werden ingeschreven als staker.

In Rotterdam werd de mortelcentrale van Van Nieuwpoort geblokkeerd. Daardoor kwam de productie van de fabriek stil te vallen. Volgens Hans Crombeen van FNV Bouw heeft de directeur van Van Nieuwpoort de actievoerders nog “gesommeerd de poort vrij te maken”, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

VOBN-directeur Benedikt van Roosmalen noemde de acties vrijdag onbegrijpelijk en onrechtmatig. “Wij hebben altijd gezegd dat we met de vakbonden willen overleggen”, liet hij voor het ingaan van de gespreksronde weten.

Werkgevers en bonden liggen al sinds begin dit jaar overhoop met elkaar. FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV willen duidelijkheid over de meerurenregeling. Die had werknemers helderheid moeten verschaffen over hun werktijden en overuren. In de praktijk blijkt de regeling echter niet te werken. Vakbonden willen de regeling daarom drastisch aanpassen of uit de collectieve arbeidsovereenkomst schrappen.

Principeakkoord

Volgens actieleider Ruud Baars van FNV Bouw hebben de werkgevers inmiddels wel een belangrijke eis over de meerurenregeling ingetrokken. “Daardoor is een belangrijk breekpunt van tafel”, aldus Baars.

Als dit weekeinde nog een principeakkoord wordt gesloten over een nieuwe mortel-cao, zullen alle acties komende week worden afgeblazen. Baars: “Gebeurt dat niet, dan gaan de acties door.” Bonden stellen in dat geval acties in het vooruitzicht die de bouw veel harder zullen treffen dan de acties van vrijdag.

Reageer op dit artikel