nieuws

Jaarlijks 200.000 Britse klussers naar EHBO

bouwbreed

londen – Jaarlijks melden zich meer dan 200.000 Britse doe-het-zelvers bij de eerste hulp met min of meer ernstige verwondingen.

Bovenaan de lijst van gevaarlijke gereedschappen staan spatels en messen met zeker 20.000 gewonde doe-het-zelvers per jaar. Ook de schroevendraaier blijkt gevaarlijk (jaarlijks 3500 gewonden). Ander gereedschap in de toptien zijn zagen, hamers, beitels en elektrische boren. Daarnaast belanden 1500 mensen in de wachtkamer na een valpartij.

De cijfers zijn op een rij gezet door de Koninklijke Stichting voor het voorkomen van ongelukken. “Hoe graag de klussers na de lange winter hun gereedschap ook weer willen oppakken, een goede voorbereiding en een doordachte aanpak blijven van groot belang om verwondingen te voorkomen”, aldus een woordvoerder.

De stichting maakte de cijfers bekend rond de vrije eerste maandag van mei, traditioneel de dag waarop het Britse doe-het-zelfseizoen begint. Op die dag hebben de grote bouwmarkten meestal tientallen aanbiedingen.

Reageer op dit artikel